Pyszne ciasteczka migdałowe, z dodatkiem suszonych moreli. Po upieczeniu chrupiące, później dość miękkie i lekko ciągnące, dzięki zmiksowanym suszonym morelom, które nadają im ciekawego smaku :))
Proste w przygotowaniu, ładnie zachowują kształt podczas pieczenia, delikatnie rosną.
Składniki:
- 100 g mielonych migdałów (obranych)
- 70 g cukru pudru
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 80 g mąki pszennej
- 65 g suszonych moreli
- 2 łyżki mleka
- 75 g miękkiego masła
- całe migdały do dekoracji
Mąkę ziemniaczaną, pszenną i cukier puder przesiać do miski, dodać mielone migdały.
Morele z mlekiem zmielić blenderem na gładką masę, dodać razem z masłem do sypkich składników i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez noc w lodówce, lub 45-60 minut w zamrażarce.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 7 mm, wyciąć serduszka. W każde serduszko wcisnąć migdał. Gotowe ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni, ok 15 minut. Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego :)
Źródło: Raz a dobrze
musza być bardzo aromatyczne :) idealne na walentynki!
OdpowiedzUsuńświetne, bardzo mi się podoba dodatek suszonych moreli :)
OdpowiedzUsuńMnie też zauroczyły, jak tylko je zobaczyłam. Cieszę się, żę Ci smakowały :)
OdpowiedzUsuńsą pyszne , jadłam
OdpowiedzUsuńpozdrwiam