expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 20 stycznia 2013

Kalmary w sosie pomidorowo-paprykowym

Delikatne kalmary w sosie pomidorowo-paprykowym. Danie smaczne, zdrowe i pożywne. U nas podane z makaronem, ale równie wspaniale smakowałoby z pieczywem czosnkowym.  Polecam :)

Składniki:
  • 1/2 kg mrożonych kalmarów
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • pęczek pietruszki
  • do smażenia oliwa
  • do smaku sól i pieprz
  • szczypta sody
Kalmary rozmrozić w zimnej wodzie około 20 minut. Dodać szczyptę sody, odczekać 2-3 minuty i dokładnie wypłukać kalmary. Jeśli są całe, wyjąć z każdego głowę i podłużne ości. Można zdjąć skórę, ale nie trzeba.
W garnku podgrzać oliwę i dodać cebulę. Następnie dodać pomidory, czosnek i paprykę. Wszystko dusić ok 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Kalmary pokroić w prostokąty 2x3 cm i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażyć od 4 do 5 minut. 
Usmażone kalmary odsączyć z tłuszczu i dodać do sosu.
Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Zapowiada się pysznie, a gdyby te kalmary były jeszcze świeże, to już prawdziwe marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, kolejny mój przysmak :)
    Dziękuje za wizytę, sama bym Cię nie znalazła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU