Delikatne kalmary w sosie pomidorowo-paprykowym. Danie smaczne, zdrowe i pożywne. U nas podane z makaronem, ale równie wspaniale smakowałoby z pieczywem czosnkowym. Polecam :)
Składniki:
- 1/2 kg mrożonych kalmarów
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka
- pęczek pietruszki
- do smażenia oliwa
- do smaku sól i pieprz
- szczypta sody
Kalmary rozmrozić w zimnej wodzie około
20 minut. Dodać szczyptę sody, odczekać 2-3 minuty i dokładnie wypłukać
kalmary. Jeśli są całe, wyjąć z każdego głowę i podłużne ości. Można
zdjąć skórę, ale nie trzeba.
W garnku podgrzać oliwę i dodać cebulę. Następnie dodać pomidory, czosnek i paprykę. Wszystko dusić ok 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Kalmary pokroić w prostokąty 2x3 cm i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażyć od 4 do 5 minut.
Usmażone kalmary odsączyć z tłuszczu i dodać do sosu.
Smacznego :)
Źródło: Smakuj Świat z Pascalem
Aż zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńOj lubię kalmary :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie, a gdyby te kalmary były jeszcze świeże, to już prawdziwe marzenie :)
OdpowiedzUsuńOch, kolejny mój przysmak :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wizytę, sama bym Cię nie znalazła :)
Ale pysznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuń