Chlebek lekki, delikatnie maślany, niczym świeża bułeczka. Doskonały zarówno z dodatkami słodkimi jak i słonymi. Jeden z naszych ulubionych :)
Można go wzbogacić rodzynkami lub owocami kandyzowanymi, ja jednak zastąpiłam je ziarnem sezamu.
Składniki:
- 315 ml mleka
- 70 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 555 g mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650)
- 2 łyżeczki drożdży piekarskich
- 70 g rodzynek (dodatkowo)
- 70 g owoców kandyzowanych (dodatkowo)
Do formy do pieczenia wlać mleko, dodać miękkie masło, sól, cukier. Dodać mąkę i drożdże. Wybrać program podstawowy (3 godziny) i stopień zrumienienia skórki. Gdy automat zasygnalizuje wrzucenie dodatkowych składników, dodać według uznania rodzynki lub owoce kandyzowane. (w moim przypadku ziarno sezamu).
Smacznego :)
Źródło: Domowy chleb, 300 przepisów na pyszne pieczywo z automatu
w sam raz na jutrzejsze śniadanie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana! :)
Zapisałam do wypróbowania..bo wygląda pysznie..
OdpowiedzUsuńWłasnie dzisiaj Mąż mi się zapytał, dlaczego tak dawno nie piekłam chleba w naszej maszynie... więc chyba jutro jakiś wstawię :)
OdpowiedzUsuńpiekłam wczoraj, przepis idealny, chleb wyrośl rewelacyjnie. Na tysiące przepisów w internecie ten polecam z zamkniętymi oczami !
OdpowiedzUsuńcieszę się że chlebek smakował :) to jeden z naszych ulubionych!
Usuń[img]http://www.fotosik.pl/zdjecie/533d797a0b18dbe9[/img] Piękny chlebek, ładnie się kroi. Pierwszy który mi smakuje.Do tej pory robiłam z mąki razowej i to był błąd. Teraz robiłam z mąki 'Basia do ciast drożdżowych'i na świeżych drożdżach 12g, z których zrobiłam zaczyn. I dodałam wtedy jak maszyna zaczęła mieszać. Dziękuje. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń