expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 8 stycznia 2013

Muffinki marchewkowe

Bardzo smaczne muffinki marchewkowe, pachnące cynamonem, chrupiące orzechami. Polane lukrem cytrynowym, który delikatnie łączy się ze słodyczą muffinek. 
Przepis znalazłam w ulubionym magazynie córki "Świnka Peppa" :) Już jakiś czas temu obiecałam córci te muffinki i w końcu je upiekłyśmy :) bardzo nam smakowały i szybko zniknęły :) Polecam!

Składniki na 12 muffinek:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki jogurtu greckiego
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • garść rodzynek (zastąpiłam posiekanymi orzechami laskowymi)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
W jednej misce wymieszać składniki sypkie: przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i cynamon. W drugiej misce ubić jajka z cukrem, dodać olej, jogurt, marchew i orzechy. Połączyć składniki obu misek, wymieszać do połączenia składników. Wypełnić masą papilotki. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, ok 30 minut.

Składniki na lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżeczki startej skórki cytryny
  • sok z jednej cytryny
Wszystkie składniki razem wymieszać. Jeśli lukier wyjdzie za rzadki dosypać cukru pudru. Gotowy lukier wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie posmarować ostudzone muffinki i posypać kolorową posypką. 
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Najbardziej mi się podobał ten szok z jednej cytryny :)) w sumie cytryna dla niektórych jest tak kwaśna, że szok :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo podobne mam na blogu
    mega smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. są apetyczne , mniam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU