Pyszna i lekka tarta z ciasta francuskiego, ze szpinakiem i serem. Danie szybkie, proste i tanie :) Robiłam ją już kilka razy, a przepis jest z opakowania "Szpinak liście" firmy Hortex.
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ok 500 g)
- ciasto francuskie (świeże lub rozmrożone)
- 270 g sera feta (użyłam 100 g sera żółtego)
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
- sól, pieprz
Szpinak usmażyć na maśle. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. (ostrożnie z solą, ponieważ ser jest słony) Całość pozostawić do ostygnięcia. Formę do tarty posmarować oliwą i wyłożyć na nią ciasto. Nakłuć widelcem, wyłożyć masę szpinakową, a na wierzchu ułożyć plastry sera. Jajka wymieszać ze śmietaną i polać tartę. Na wierzchu ułożyć resztę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, ok. 30 minut.. Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego :)
Tartę dodaję do akcji: "Uwielbiam szpinak"
Aż mi ślinka pociekła!
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie wygląda, będę musiała zrobić
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
bs
jestem miłośnikiem tart wytrawnych, ale ze szpinakiem jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana!
Warzywka na cieście, pycha
OdpowiedzUsuńNie dość że niebo dla podniebienia i oka, to jeszcze niesamowicie prosta w przygotowaniu i bardzo zdrowa :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis... polecam wszystkim osobą lubiącym szpinak :)
Dziękuję Łucjo za kolejny doskonały przepis!!! :*
T.C.
cieszę się że tarta smakowała ;)
Usuńale super tarta :) zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za szpinakiem ale tarta była pyszna!!!!!
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło :)
Usuńczy mozna cos jeszcze do tego dodac? np pieczarki?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, wszystko wg uznania :) Choć może podsmażona pierś kurczaka byłaby lepsza?!
Usuń