expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 10 stycznia 2013

Śledzie z rodzynkami


Smaczne śledzie w lekko słodkiej zalewie pomidorowej, z rodzynkami. U mnie tym razem wersja z suszonymi śliwkami :) ponieważ zabrakło rodzynek. Wyszła równie dobra :) Śledzie warto przygotować dzień wcześniej, żeby zdążyły się przegryźć.

Składniki:
  • 1/2 kg śledzi na tacce, (jeśli z wiaderka, to trzeba je wcześniej namoczyć)
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki octu
  • 100 g rodzynek (można zastąpić suszonymi śliwkami)
  • łyżka gorczycy
  • olej do smażenia
Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce i zeszklić na oleju. Dodać gorczycę, rodzynki, cukier i koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszać i chwilę smażyć. Na koniec dodać ocet. Zalewę wystudzić.
Śledzie pokroić na 1,5-2 cm paski i wymieszać z ostudzoną zlewą. Wstawić do lodówki na jeden dzień. 
Smacznego :)

Śledzie dodaję do akcji "Śledziowe szaleństwo"
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU