Strony

poniedziałek, 18 lutego 2013

Placuszki serowe z mandarynkami

Lekkie serowe placuszki z dodatkiem soku z pomarańczy i mandarynkami. Idealne na śniadanie, obiad czy kolację, o każdej porze dnia :) Bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Ładnie się smażą, nie rozpadają na patelni, a gdyby jednak, to dosypcie odrobinę mąki.

Składniki na bardzo dużą porcję:
  • 700 g sera (u mnie pół na pół twarogu i serka z wiaderka)
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 5 jaj (białka i żółtka osobno)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru (ewentualnie)
  • 2 budynie waniliowe
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 małe puszki mandarynek (ok 350 g już odsączonych owoców)
  • olej do smażenia
W jednej misce ubić białka na sztywną pianę. W drugiej umieścić pozostałe składniki, zmiksować do połączenia. Delikatnie wmieszać ubite białka. Dodać mandarynki i wymieszać. 
Placuszki smażyć na niewielkiej ilości oleju, na małym ogniu. 
Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. mandarynki to chyba mój ulubiony owoc :) piękne kolory!

    OdpowiedzUsuń
  2. z mandarynkami -ale pychotka ! fajne te placuszki ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Pełno placuszków dzisiaj na blogach :) Ale na takie z pomarańczami i mandarynkami chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne dla fanów słodkich placków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha, muszę wypróbować ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądaja pieknie i na pewno pysznie smakują
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)