To już drugi tort makowy, jaki prezentuję na blogu. Pierwszy pieczony był na biszkopcie z dodatkiem całego maku, przekładany bitą śmietaną z białą czekoladą.
Ten tort to kolejny wypiek, który mama robi dla nas przy ważnych okazjach rodzinnych. Pieczony jest z makiem mielonym, ale możemy użyć gotowy mak suchy mielony, więc odpada nam moczenie i mielenie maku. Tort przełożony jest delikatną masą serową. Jest lekki i wilgotny. Naprawdę gorąco polecam :)
Składnik na ciasto:
- 300 g suchego mielonego maku
- 300 g cukru
- 8 jaj (białka i żółtka osobno)
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat migdałowy lub waniliowy
Tortownicę o średnicy 26 cm nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Białka ubić na sztywna pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kaszę, mak, proszek do pieczenia i bułkę tartą, wszystko połączyć. Dodać aromat. Na koniec delikatnie wmieszać białka. Ciasto wylać do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 40 minut, do suchego patyczka. Gotowe wystudzić i ostrożnie wyjąć z tortownicy.
Składniki na masę:
- 1 litr świeżego mleka
- 400 g śmietany 18% (duży pojemnik)
- 5 jaj
- 250 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
Dodatkowo do nasączenia blatów - po ok. 70 ml przegotowanej wody i amaretto.
Jajka lekko roztrzepać ze śmietaną. Mleko zagotować i dodać śmietanę z jajkami, na bardzo małym ogniu ogrzewać mleko, aż się zrobi serek. Całość odlać na sitko wyłożone tetrą, do odsączenia. Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać odsączony serek. Wszystko zmiksować do połączenia składników.
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż dwa razy. Blaty nasączyć przygotowaną mieszanką z amaretto. Masą przełożyć blaty i boki ciasta.
Tort dowolnie udekorować.
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż dwa razy. Blaty nasączyć przygotowaną mieszanką z amaretto. Masą przełożyć blaty i boki ciasta.
Tort dowolnie udekorować.
Smacznego :)
Tort makowy, odmiana dla tradycyjnych tortów, musi być bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńZawsze na święta robię tort makowy. Pychota:)
OdpowiedzUsuńNie pamiętam kiedy ostatnio jadłam tort makowy-pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda. ;)
OdpowiedzUsuńMoja mama robi taki tort od kilkudziesięciu lat i przepis jest bardzo podobny ;)
OdpowiedzUsuńRobiła [podobny tort moja mama, smakował wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńMiłych Walentynek ;)
Pysznie wygląda Twój torcik :) Ja niedawno robiłam tort z białego maku z nutką alkoholu, który został zjedzony w ekspresowym tempie, więc na ten też na pewno by się Rodzinka skusiła :)
OdpowiedzUsuńJaki wspaniały! Wpraszam się na dużą porcję;)
OdpowiedzUsuńPyszności serwujesz!
Tort jest doskonały :) Ja osobiści nie przepadam za makiem ale w tym wydaniu chętnie sie nim zajadam.
OdpowiedzUsuńT.C.
Bardzo lubię mak, ale tortu z tym dodatkiem jeszcze nigdy nie miałam przyjemności jeść. Zapisuje do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś tort makowy z dodatkiem białej czekolady i był absolutnie rewelacyjny! Swoją drogą przypomniałaś mi o nich i chyba niedługo go zrobię!
OdpowiedzUsuńale piękny Ci wyszedł! mmm rewelacja
OdpowiedzUsuńJak przygotować masę makowa bo ten mak suchy nie jest gitowy..??
OdpowiedzUsuńnie wiem co znaczy "gitowy", jeśli masz mak cały, musisz go namoczyć i następnie zmielić, jeśli kupisz suchy - mielony, wrzucasz go da masy tak jak jest w przepisie :) i będzie dobrze!!
UsuńRobię makowiec i nie wiem czy ten suchy mak należy wcześniej . gotować. ..? Rita
OdpowiedzUsuńRita jeśli masz mak cały suchy to musisz go sparzyć i zmielić: zalej dzień wcześniej mak wrzątkiem, po 1 godzinie odlej wodę i zalej ponownie, zostaw tak mak na przynajmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc, rano odcedź i zmiel maszynką do mielenia mięsa dwa razy.
OdpowiedzUsuńNajwygodniej Ci będzie jeśli kupisz mak suchy mielony, wtedy dodasz go po prostu do masy żółtkowej, bez żadnego moczenia, mielenia itp :)