Strony

czwartek, 14 lutego 2013

Tort makowy

To już drugi tort makowy, jaki prezentuję na blogu. Pierwszy pieczony był na biszkopcie z dodatkiem całego maku, przekładany bitą śmietaną z białą czekoladą.
Ten tort to kolejny wypiek, który mama robi dla nas przy ważnych okazjach rodzinnych. Pieczony jest z makiem mielonym, ale możemy użyć gotowy mak suchy mielony, więc odpada nam moczenie i mielenie maku. Tort przełożony jest delikatną masą serową. Jest lekki i wilgotny. Naprawdę gorąco polecam :)


Składnik na ciasto:
  • 300 g suchego mielonego maku
  • 300 g cukru
  • 8 jaj (białka i żółtka osobno)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy lub waniliowy
Tortownicę o średnicy 26 cm nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. 
Białka ubić na sztywna pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kaszę, mak, proszek do pieczenia i bułkę tartą, wszystko połączyć. Dodać aromat. Na koniec delikatnie wmieszać białka. Ciasto wylać do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 40 minut, do suchego patyczka. Gotowe wystudzić i ostrożnie wyjąć z tortownicy.


Składniki na masę:
  • 1 litr świeżego mleka
  • 400 g śmietany 18% (duży pojemnik)
  • 5 jaj
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
Dodatkowo do nasączenia blatów - po ok. 70 ml przegotowanej wody i amaretto.

Jajka lekko roztrzepać ze śmietaną. Mleko zagotować i dodać śmietanę z jajkami, na bardzo małym ogniu ogrzewać mleko, aż się zrobi serek. Całość odlać na  sitko wyłożone tetrą, do odsączenia. Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać odsączony serek. Wszystko zmiksować do połączenia składników.

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż dwa razy.  Blaty nasączyć przygotowaną mieszanką z amaretto. Masą przełożyć blaty i boki ciasta.
Tort dowolnie udekorować.
Smacznego :)

16 komentarzy:

  1. Tort makowy, odmiana dla tradycyjnych tortów, musi być bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze na święta robię tort makowy. Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam tort makowy-pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama robi taki tort od kilkudziesięciu lat i przepis jest bardzo podobny ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiła [podobny tort moja mama, smakował wyśmienicie!
    Miłych Walentynek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda Twój torcik :) Ja niedawno robiłam tort z białego maku z nutką alkoholu, który został zjedzony w ekspresowym tempie, więc na ten też na pewno by się Rodzinka skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki wspaniały! Wpraszam się na dużą porcję;)
    Pyszności serwujesz!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tort jest doskonały :) Ja osobiści nie przepadam za makiem ale w tym wydaniu chętnie sie nim zajadam.
    T.C.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię mak, ale tortu z tym dodatkiem jeszcze nigdy nie miałam przyjemności jeść. Zapisuje do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadłam kiedyś tort makowy z dodatkiem białej czekolady i był absolutnie rewelacyjny! Swoją drogą przypomniałaś mi o nich i chyba niedługo go zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  11. ale piękny Ci wyszedł! mmm rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak przygotować masę makowa bo ten mak suchy nie jest gitowy..??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem co znaczy "gitowy", jeśli masz mak cały, musisz go namoczyć i następnie zmielić, jeśli kupisz suchy - mielony, wrzucasz go da masy tak jak jest w przepisie :) i będzie dobrze!!

      Usuń
  13. Robię makowiec i nie wiem czy ten suchy mak należy wcześniej . gotować. ..? Rita

    OdpowiedzUsuń
  14. Rita jeśli masz mak cały suchy to musisz go sparzyć i zmielić: zalej dzień wcześniej mak wrzątkiem, po 1 godzinie odlej wodę i zalej ponownie, zostaw tak mak na przynajmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc, rano odcedź i zmiel maszynką do mielenia mięsa dwa razy.
    Najwygodniej Ci będzie jeśli kupisz mak suchy mielony, wtedy dodasz go po prostu do masy żółtkowej, bez żadnego moczenia, mielenia itp :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)