Strony

piątek, 15 lutego 2013

Muffinki kokosowe

Robiąc pralinki kokosowe, przygotowałam zdecydowanie za dużo nadzienia kokosowego. Postanowiłam wykorzystać go do zrobienia muffinek, jednak nie miałam czasu poszukać przepisu. Wtedy Agusik zamieściła na blogu swoje muffinki i zdecydowałam się skorzystać z jej przepisu, modyfikując go na swoje potrzeby. W rezultacie powstały pyszne kokosowe muffinki, pod pierzynką z białej czekolady i kokosu. Polecam :)

Składniki: 
  • 220 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 2 całe jajka
  • 1.5 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml wody mineralnej
  • 100 ml oleju
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 100 g kokosu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
Dodatkowo do dekoracji:
  • kokos
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki 30 %

W rondelku zagotować śmietankę, cukier i masło, dodać kokos i mieszać aż kokos wciągnie płyn. Odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu, z masy uformować 12 równych kuleczek.
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce lekko roztrzepać jajka, dodać wodę i olej. Połączyć zawartość obu misek i lekko wymieszać składniki.
Foremkę do pieczenia babeczek wyłożyć papilotkami. Do każdej wlać po jednej łyżce masy. Na to ułożyć kokosowe kuleczki, na które wylać resztę ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 20-25 minut. Studzić na kratce.
W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę ze śmietanką. Udekorować nią muffinki i obsypać kokosem.
Smacznego :)



 Muffinki biorą udział akcji "Muffinkowe zimowisko"

 

    15 komentarzy:

    1. Pięknie wyglądają z tymi białymi pierzynkami! :)

      OdpowiedzUsuń
    2. fajny pomysł z białą czekoladą i kulką kokosową

      OdpowiedzUsuń
    3. Twoja zachcianka zdecydowanie do mnie przemawia:)bardzo ladnie wygladaja,jakby oproszone sniegiem:)

      OdpowiedzUsuń
    4. Kokos i muffiny to zawsze świetne połączenie, ale te to po prostu kokosowy obłęd! Super :)

      Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji,
      Domi

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. ależ proszę :) dla mnie to sama przyjemność uczestniczyć w takiej akcji :)

        Usuń
    5. właśnie wstawiłam do piekarnika zobaczymy co mi wyjdzie

      OdpowiedzUsuń
    6. Ale ślicznie wyglądają ;)

      OdpowiedzUsuń
    7. czy można użyć śmietanki 18%-wej?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. nie próbowałam nigdy zastępować 30% na 18%, ale wydaje mi się że jeśli zastąpisz ją śmietaną 18% do zup, rzadką i słodką powinno być dobrze :)

        Usuń
    8. Są pyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu, wejdą na stałe do mojego cukierniczego domowego menu:-)

      OdpowiedzUsuń
    9. Zrobiłam :) są genialne, bardzo proste w wykonaniu i przeeeepyszne ! uwielbiam :)

      OdpowiedzUsuń
    10. Jaakie słodziaszne :) naprawdę bomba :) zapraszam do mnie, http://nymuffin.blogspot.com/2014/05/chocolate-coconut-cupcakes.html#.U3IsVXZ9nxU

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
    Anonimie proszę podpisz się :)