expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 12 lutego 2013

Pralinki kokosowe

Dobrze nam znane połączenie czekolady z kokosem, dodatkowo w kształcie serduszek cieszą oczy i podniebienia :)
Będą doskonałym prezentem, nie tylko na Walentynki.

Składniki na 16 sztuk:
  • 200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 200 g czekolady białej
  • 100 g kokosu
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • czerwony barwnik do czekolady
  • foremka do pralinek czekoladowych w kształcie serduszek

W rondelku zagotować śmietankę, cukier i masło, dodać kokos i mieszać aż kokos wciągnie płyn. Odstawić do przestudzenia.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W foremce, pędzelkiem nałożyć pierwszą warstwę czekolady, następnie włożyć ją do lodówki, by czekolada zastygła. Po kilku minutach nałożyć kolejną warstwę. Jeśli chcemy by otoczka czekoladowa była grubsza, nałożyć kolejną warstwę. We wgłębienie nałożyć zimny kokos i przykryć go czekoladą. Wyrównać i odłożyć do lodówki by czekolada zastygła. Po tym czasie czekoladki wycisnąć z foremki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zabarwić barwnikiem. Dalej postępować jak z czekoladkami z gorzka czekoladą.
Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. kiedy możliwa degustacja??:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam :) proszę się częstować!!

      Usuń
  2. ale śliczne aaa ! idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. są śliczne aż ślinka leci, mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne szczególnie te czerwone:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają jak namalowane... spodziewam się że smak też jest niesamowity :) Przy najbliższej okazji wykorzystam przepis!
    T.C.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam juz tych pralin tyle ale na barwienie czekolady nie wpadłam, na pewno ściągne przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam.Mam problem z zabarwieniem bialej czekolady.Mam specjalne barwniki Wilton ( do rozpuszczanoia w tluszczu) ale nie chce sie zrobic czerwony tylko stale jest pomaranczowy.Juz mowie ,ze barwnik jest czerwony i sie nie pomylilam,a dalam go tyle,ze powinno byc ciemnoczerwone.Co jest nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że czekolada jest zbyt żółta i w połączeniu z czerwonym daje pomarańczowy ;/ Barwiłam tymi samymi barwnikami i nie miałam żadnego problemu. Kolor wychodził różowy.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU