Robiąc pralinki kokosowe, przygotowałam zdecydowanie za dużo nadzienia kokosowego. Postanowiłam wykorzystać go do zrobienia muffinek, jednak nie miałam czasu poszukać przepisu. Wtedy Agusik zamieściła na blogu swoje muffinki i zdecydowałam się skorzystać z jej przepisu, modyfikując go na swoje potrzeby. W rezultacie powstały pyszne kokosowe muffinki, pod pierzynką z białej czekolady i kokosu. Polecam :)
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 160 g cukru
- 2 całe jajka
- 1.5 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml wody mineralnej
- 100 ml oleju
- szczypta soli
- 100 ml śmietanki 30 %
- 100 g kokosu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- kokos
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki śmietanki 30 %
W rondelku zagotować śmietankę, cukier i masło, dodać kokos i mieszać aż kokos wciągnie płyn. Odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu, z masy uformować 12 równych kuleczek.
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce lekko roztrzepać jajka, dodać wodę i olej. Połączyć zawartość obu misek i lekko wymieszać składniki.
Foremkę do pieczenia babeczek wyłożyć papilotkami. Do każdej wlać po jednej łyżce masy. Na to ułożyć kokosowe kuleczki, na które wylać resztę ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 20-25 minut. Studzić na kratce.
W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę ze śmietanką. Udekorować nią muffinki i obsypać kokosem.
Smacznego :)
Muffinki biorą udział akcji "Muffinkowe zimowisko"
Pięknie wyglądają z tymi białymi pierzynkami! :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł z białą czekoladą i kulką kokosową
OdpowiedzUsuńTwoja zachcianka zdecydowanie do mnie przemawia:)bardzo ladnie wygladaja,jakby oproszone sniegiem:)
OdpowiedzUsuńdziękuję dziewczyny :)
OdpowiedzUsuńKokos i muffiny to zawsze świetne połączenie, ale te to po prostu kokosowy obłęd! Super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji,
Domi
ależ proszę :) dla mnie to sama przyjemność uczestniczyć w takiej akcji :)
Usuńwłaśnie wstawiłam do piekarnika zobaczymy co mi wyjdzie
OdpowiedzUsuńmam nadzieję że będą smakowały :)
UsuńAle ślicznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńczy można użyć śmietanki 18%-wej?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam nigdy zastępować 30% na 18%, ale wydaje mi się że jeśli zastąpisz ją śmietaną 18% do zup, rzadką i słodką powinno być dobrze :)
UsuńSą pyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu, wejdą na stałe do mojego cukierniczego domowego menu:-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam :) są genialne, bardzo proste w wykonaniu i przeeeepyszne ! uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńJaakie słodziaszne :) naprawdę bomba :) zapraszam do mnie, http://nymuffin.blogspot.com/2014/05/chocolate-coconut-cupcakes.html#.U3IsVXZ9nxU
OdpowiedzUsuń