Pizza z ziołami, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi, posypana świeżą rukolą. Z podanych składników wychodzą dwie pizze, na średnim spodzie, o średnicy ok. 30 cm.
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 300 ml wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suchych drożdży
Dodatki do pizzy:
- kilka łyżek oliwy
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 duże kulki mozzarelli
- kilka czarnych oliwek
- 1 czerwona cebula
- świeża rukola
Składniki na ciasto połączyć, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnice, lekko wyrobić, podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować dość cienko zostawiając grubsze brzegi.
Czosnek obrać, drobno pokroić i utrzeć z oliwą, ziołami, solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastę rozsmarować na cieście. Na to ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w piórka cebulę i oliwki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 220-230 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zrumienią.
Podawać odrazu posypując pizzę świeżą rukolą.
Smacznego :)
wygląda bardzo apetycznie, na pewno wypróbuje
OdpowiedzUsuńSwietna pizza!
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że wygląda bardzo włosko :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona pizza to połączenie rukoli,szynki Bunder Fleisch i lekko ściętego jajka. Musze przyznać, że ta wygląda bardzo apetycznie i bardzo chętnie je wypróbuje.
Pozdrawiam gorąco.