expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 26 lutego 2013

Mississippi Mud Cake

 
Mississippi Mud Cake to ciasto bardzo mocno czekoladowe, słodkie i wilgotne :)  O lekko kremowej konsystencji, wprost rozpływa się w ustach. Doskonale smakuje w towarzystwie bitej śmietany z dodatkiem cynamonu ub wanilii.
Poprawi nawet najgorszy humor :)

Składniki:
  • 250 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 180 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g kakao
  • 250 g cukru (lub mniej wedle uznania)
  • 4 jajka
  • 120 ml maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżki oleju


Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tak  by papier wystawał ponad formę  na dwa centymetry.
Do rondelka o grubym dnie nalać 180 ml wody, dodać masło, czekoladę i kawę rozpuszczalną. Wszystko podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia składników i uzyskania gładkiego kremu.


Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
W misce wymieszać razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Jajka roztrzepać z maślanką i olejem, dodawać stopniowo do suchych składników i wyrabiać łyżką.  Powoli dodawać masę czekoladową. Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do przygotowanej tortownicy.


Piec w temperaturze 160 stopni przez około 1 godzinę i 20 minut, ale ciasto należy sprawdzić już po 50 minutach, włożyć w jego środek patyczek, ciasto powinno być lekko wilgotne. Po wyciągnięciu z piekarnika, zostawić do całkowitego wystygnięcia, wyjąć z tortownicy na metalową kratkę i jeśli to konieczne, ściąć wierzch, wyrównując powierzchnię Mud Cake.

 Składniki na polewę:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 120 g śmietany kremówki

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę razem ze śmietanką. Wymieszać wszystko do uzyskania gładkiego kremu. Letnią polewą udekorować ciasto, pokrywając jego wierzch i boki.
Smacznego :)


15 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto! :) Smakuje obłędnie i jest równie obłędnie czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak... idealnie. :)
    A skoro jest słodkie i wilgotne, to z pewnością jest to coś dla mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląd i jak równiutko ukrojony kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Łucjo z "Mississippi Mud Cake" możesz startować w Blogerchefie - tematem przewodnim jest kuchnia amerykańska!

    OdpowiedzUsuń
  5. obłędne! czekoladowe i wilgotne - idealna kombinacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mega czekoladowe,pyszne!!! ze wzgledu na alergie bardzo rzadko robie ciasta z czekolada.

    OdpowiedzUsuń
  7. i cieple mleko i ksiazka i mozna zyc i nie umierac!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam tak mocno czekoladowe ciacha...! - mogę kawałeczek?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czekoladowe, wilgotne, rozpływające się w ustach.. Rozmarzyłam się! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo długo już za mną chodzi... Twoje wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  11. :) Upiekłam,a i owszem!
    Smak niesamowicie czekoladowy, jeszcze bardziej niesamowicie wilgotny i sypki zarazem. Mniam, mniam!!!
    Dla wszystkich czekoladożerców :)
    Pozdrawiam T.C.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU