Mississippi Mud Cake to ciasto bardzo mocno czekoladowe, słodkie i wilgotne :) O lekko kremowej konsystencji, wprost rozpływa się w ustach. Doskonale smakuje w towarzystwie bitej śmietany z dodatkiem cynamonu ub wanilii.
Poprawi nawet najgorszy humor :)
Składniki:
- 250 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 180 ml wody
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g kakao
- 250 g cukru (lub mniej wedle uznania)
- 4 jajka
- 120 ml maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
- 2 łyżki oleju
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tak by papier wystawał ponad formę na dwa centymetry.
Do rondelka o grubym dnie nalać 180 ml wody, dodać masło, czekoladę i kawę rozpuszczalną. Wszystko podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia składników i uzyskania gładkiego kremu.
Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
W misce wymieszać razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Jajka roztrzepać z maślanką i olejem, dodawać stopniowo do suchych składników i wyrabiać łyżką. Powoli dodawać masę czekoladową. Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do przygotowanej tortownicy.
Piec w temperaturze 160 stopni przez około 1 godzinę i 20 minut, ale ciasto należy sprawdzić już po 50 minutach, włożyć w jego środek patyczek, ciasto powinno być lekko wilgotne. Po wyciągnięciu z piekarnika, zostawić do całkowitego
wystygnięcia, wyjąć z tortownicy na metalową kratkę i jeśli to
konieczne, ściąć wierzch, wyrównując powierzchnię Mud Cake.
- 250 g gorzkiej czekolady
- 120 g śmietany kremówki
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę razem ze śmietanką. Wymieszać wszystko do uzyskania gładkiego kremu. Letnią polewą udekorować ciasto, pokrywając jego wierzch i boki.
Smacznego :)
Uwielbiam to ciasto! :) Smakuje obłędnie i jest równie obłędnie czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :) pycha!!
UsuńWygląda tak... idealnie. :)
OdpowiedzUsuńA skoro jest słodkie i wilgotne, to z pewnością jest to coś dla mnie. :)
Super wygląd i jak równiutko ukrojony kawałek!
OdpowiedzUsuńŁucjo z "Mississippi Mud Cake" możesz startować w Blogerchefie - tematem przewodnim jest kuchnia amerykańska!
OdpowiedzUsuńobłędne! czekoladowe i wilgotne - idealna kombinacja :)
OdpowiedzUsuńMega czekoladowe,pyszne!!! ze wzgledu na alergie bardzo rzadko robie ciasta z czekolada.
OdpowiedzUsuńto niedobrze ;/
Usuńi cieple mleko i ksiazka i mozna zyc i nie umierac!
OdpowiedzUsuńo tak :) tylko czasu brak :/
UsuńUwielbiam tak mocno czekoladowe ciacha...! - mogę kawałeczek?
OdpowiedzUsuńproszę się częstować :)
UsuńCzekoladowe, wilgotne, rozpływające się w ustach.. Rozmarzyłam się! :)
OdpowiedzUsuńBardzo długo już za mną chodzi... Twoje wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń:) Upiekłam,a i owszem!
OdpowiedzUsuńSmak niesamowicie czekoladowy, jeszcze bardziej niesamowicie wilgotny i sypki zarazem. Mniam, mniam!!!
Dla wszystkich czekoladożerców :)
Pozdrawiam T.C.