Dulce de leche lava cakes, czyli babeczki z kajmakowym wnętrzem i mój pierwszy wypiek w Weekendowej Cukierni :) Gospodynią w lutym jest Anna Maria z Kucharni i to ona zaproponowała fondant kajmakowy
Babeczki robi się błyskawicznie i nie potrzeba do nich wielu składników. Bardzo słodkie, doskonale smakują z lodami waniliowymi. Można je upiec w foremce na babeczki, choć wygodniejsze będą pojedyncze foremki o pojemności ok. 120 ml, jeśli są mniejsze, uwzględnijcie to przy pieczeniu, zmniejszając temperaturę lub czas pieczenia.
Babeczki upiekłam wspólnie z Gosią z bloga Tapas de Colores, z którą coraz lepiej się poznajemy :) rozmawiamy i spotykamy, choć szkoda że tylko w naszych wirtualnych kuchniach :)
Składniki:
- masło do wysmarowania foremek
- 2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek2 duże żółtka
- 1 duże jajko
- 1 i 2/3 szklanki kajmaku z puszki
- lody waniliowe
- opcjonalnie sól morska - polecam
- foremki do zapiekania o pojemności ok. 120 ml
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 210 stopni.
Foremki wysmarować masłem i obsypać
dno i ścianki mąką. Żółtka z jajkiem ubić mikserem na
puszystą masę. Ubijać przez ok. 2-3 minuty, do momentu aż ilość masy się
podwoi i będzie spływała z mieszadła szeroką wstążką. Dodać kajmak i ubijać tak, by dobrze połączył się z resztą masy.
Nadal ubijając stopniowo dosypywać mąkę. W tym momencie, jeśli lubimy smak solonego karmelu i kajmaku polecam dodać sól morską - ilość według smaku (dodałam dużą szczyptę). Przelać masę do przygotowanych
wcześniej foremek (do wysokości 2/3 foremki) i włożyć do nagrzanego
piekarnika.
Piec do momentu aż wierzch ładnie się zrumieni, ale środek będzie nadal płynny - trwa to ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i od razu bardzo ostrożnie przekładać z foremek na talerze. Przy pomocy noża zrobić na środku nacięcie - wypłynie masa kajmakowa. Podawać od razu z gałką lodów waniliowych.
Piec do momentu aż wierzch ładnie się zrumieni, ale środek będzie nadal płynny - trwa to ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i od razu bardzo ostrożnie przekładać z foremek na talerze. Przy pomocy noża zrobić na środku nacięcie - wypłynie masa kajmakowa. Podawać od razu z gałką lodów waniliowych.
Jeśli
babeczki pieczone były za długo, środek się zetnie i nie będzie już
płynny. Mimo to smak babeczek, jak i wilgotna faktura pozostaną.
Smacznego :)
Robiłam, pycha!
OdpowiedzUsuńzgadzam się :) są pyszne :)
Usuńwgląda absolutnie super!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńŁucjo, dla mnie to była fajna przygoda, dziekuję Ci :)
OdpowiedzUsuńGosiu, dla mnie również :) pozdrawiam!!
UsuńŁucjo! Dziękuję za sięgnięcie po zaproponowany przeze mnie przepis! Pozdrawiam Cię serdecznie:)
OdpowiedzUsuńMniam! Ale smaku mi narobiłaś, aż mi cukier spadł, babeczki nie da rady teraz robić, ale lody, na szczęście, w lodówce są ;)
OdpowiedzUsuńMiłego wieczorku ;)
Och :( i czemu ja tu zajrzałam.... teraz przed pójściem spać muszę koniecznie zjeść coś słodkiego ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ta babeczka! :)
to wypływające wnętrze wygląda mega kusząco!
OdpowiedzUsuńu Ciebie też wyglądają kusząco .. oj kusząco !
OdpowiedzUsuńwygląda zachęcająco
OdpowiedzUsuńpozdrawiam !
Piękne babeczki i idealnie wypływający kajmak:-)
OdpowiedzUsuń