expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 23 lutego 2013

Babeczki z płynnym kajmakiem w Weekendowej Cukierni

Dulce de leche lava cakes, czyli babeczki z kajmakowym wnętrzem i mój pierwszy wypiek w Weekendowej Cukierni :)  Gospodynią w lutym jest Anna Maria z Kucharni i to ona zaproponowała fondant kajmakowy
Babeczki robi się błyskawicznie i nie potrzeba do nich wielu składników. Bardzo słodkie, doskonale smakują z lodami waniliowymi. Można je upiec w foremce na babeczki, choć wygodniejsze będą pojedyncze foremki o pojemności ok. 120 ml, jeśli są mniejsze, uwzględnijcie to przy pieczeniu, zmniejszając temperaturę lub czas pieczenia. 
Babeczki upiekłam wspólnie z Gosią z bloga Tapas de Colores, z którą coraz lepiej się poznajemy :) rozmawiamy i spotykamy, choć szkoda że tylko w naszych wirtualnych kuchniach :) 

Składniki:
  • masło do wysmarowania foremek
  • 2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek2 duże żółtka
  • 1 duże jajko
  • 1 i 2/3  szklanki kajmaku z puszki 
  • lody waniliowe 
  • opcjonalnie sól morska - polecam
  • foremki do zapiekania o pojemności ok. 120 ml
Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni. 
Foremki wysmarować masłem i obsypać dno i ścianki mąką. Żółtka z jajkiem ubić mikserem na puszystą masę. Ubijać przez ok. 2-3 minuty, do momentu aż ilość masy się podwoi i będzie spływała z mieszadła szeroką wstążką. Dodać kajmak i ubijać tak, by dobrze połączył się z resztą masy. Nadal ubijając stopniowo dosypywać mąkę. W tym momencie, jeśli lubimy smak solonego karmelu i kajmaku polecam dodać sól morską - ilość według smaku (dodałam dużą szczyptę). Przelać masę do przygotowanych wcześniej foremek (do wysokości 2/3 foremki) i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec do momentu aż wierzch ładnie się zrumieni, ale środek będzie nadal płynny - trwa to ok. 10 minut.
Wyjąć z piekarnika i od razu bardzo ostrożnie przekładać z foremek na talerze. Przy pomocy noża zrobić na środku nacięcie - wypłynie masa kajmakowa. Podawać od razu z gałką lodów waniliowych.
Jeśli babeczki pieczone były za długo, środek się zetnie i nie będzie już płynny. Mimo to smak babeczek, jak i wilgotna faktura pozostaną.  
Smacznego :) 


13 komentarzy:

  1. Łucjo, dla mnie to była fajna przygoda, dziekuję Ci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łucjo! Dziękuję za sięgnięcie po zaproponowany przeze mnie przepis! Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Ale smaku mi narobiłaś, aż mi cukier spadł, babeczki nie da rady teraz robić, ale lody, na szczęście, w lodówce są ;)
    Miłego wieczorku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och :( i czemu ja tu zajrzałam.... teraz przed pójściem spać muszę koniecznie zjeść coś słodkiego ;)
    Pysznie wygląda ta babeczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to wypływające wnętrze wygląda mega kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  6. u Ciebie też wyglądają kusząco .. oj kusząco !

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda zachęcająco
    pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne babeczki i idealnie wypływający kajmak:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU