Bardzo polubiliśmy z mężem spaghetti Aglio Olio, niestety, ze względu na dzieci mogliśmy je zjadać jedynie na kolację. Dziś zrobiłam ten makaron w wersji łagodnej, byśmy mogli go zjeść razem na obiad. Papryczkę chilli zastąpiłam papryką słodką. Tak, jest to już zupełnie inny smak, ale wcale nie gorszy :) Dzieciaki zjadały zadowolone, nam również bardzo smakowało :) Dlatego polecam wszystkim tym, którzy nie przepadają, lub nie mogą jeść ostrych potraw. A Ci którzy lubią, niech zastąpią słodką paprykę, papryczką chilli :)
Składniki:
- makaron spaghetti
- po 1/2 papryki czerwonej i żółtej (lub 1 papryczka chilli)
- 6 dużych ząbków czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 80 g twardego sera typu parmezan
- 100-150 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Czosnek obrać, drobno posiekać. Natkę umyć, posiekać. Paprykę umyć i drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Makaron wrzucić na wrzątek. W miedzy czasie na patelnię wlać oliwę, dodać czosnek i powoli podgrzewać. Po kilku minutach dodać paprykę, delikatnie wszystko podsmażać, uważając by czosnek się nie przypalił. Podsmażać kilka minut.
Gdy makaron będzie już al dente, odcedzić i przyprawić go solidną szczyptą pieprzu i soli, zamieszać i wrzucić na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać natkę, zamieszać, dodać ser (zostawiając trochę do posypania) i dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze, ozdobić resztą sera.
Smacznego :)
Świetny pomysł!!!
OdpowiedzUsuńFajna, lekka wersja i bardzo kolorowa a dzieciaki uwielbiają takie kolorki.
OdpowiedzUsuńRE:Ja mam zimy juz dość od dawna i dlatego wymyślam i odganiam ja jak mogę.
makaron to podstawa , basta :)
OdpowiedzUsuńSpaghetti to jedno z moich ulubionych dań.
OdpowiedzUsuńPS. Nie chciałabyś zapromować swoich dań u nas?