expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 11 lutego 2013

Chleb włoski

Lekki chlebek pszenny, pieczony z mąki krupczatki. Szybki i prosty. Zagniatamy ciasto na chleb, odstawiamy do wyrośnięcia, kilka minut pieczenia i już cieszymy się ciepłym i pachnącym pieczywem domowym :) Chleb jest mięciutki w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Doskonały do wszystkich dodatków, choć mi najbardziej smakuje z naturalnym twarożkiem.

Składniki:
  • 2 szklanki letniej wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży (lub 14 g świeżych)
  • 5 do 5 i 3/4 szklanki mąki pszennej krupczatki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 1 małe jajko, lekko roztrzepane
  • mąka do posypania chleba lub sezam
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać pozostałe składniki i zagniatać ciasto, mąkę dodawać stopniowo i dać jej tyle by ciasto było elastyczne i dało się zagniatać przez ok. 8 minut. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 90 minut).
Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić i uformować w dużą kulę. Wyłożyć na blachę i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia, następnie ponacinać ostrym nożem wierzch ciasta i posmarować roztrzepanym jajkiem, obsypać mąką lub sezamem i ponownie odstawić na chwilę.
Chleb piec w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury (u mnie 250 stopni) na średnim poziomie, ok 20-25 minut. Patyczek włożony w środek bochenka powinien być suchy. Chleb ostudzić na kratce.
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Taki domowy chlebuś jest pyszny i co nAJWAŻNIEJSZE BEZ POLEPSZACZY I CHEMI :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, jestem wielką fanką domowego pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda i pysznie smakuje, piekę bardzo podobny :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU