Orkiszowa szarlotka z jabłkami i konfiturą z rabarbaru. Nasza ulubiona :D
Niezwykle delikatne kruche ciasto na mące orkiszowej, dodatkową zaletą jest to że jest go naprawdę niewiele. Cała reszta to jabłka i rabarbar. Rabarbar pięknie już nam rośnie w ogródku, ale minie jeszcze kilka dni, nim będzie gotowy, dlatego do szarlotki wykorzystałam konfiturę rabarbarową, która została mi jeszcze z zeszłorocznych zbiorów :) a robiłam ją właśnie po to, by cały rok cieszyć się smakiem tego pysznego ciasta :D I o tyle skróciłam sobie pracę, ale nie martwcie się, ciasto jest proste i szybko się robi. Polecam :)
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 4 żółtka
- 200 g masła, zimnego
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
Składniki na masę jabłkowo-rabarbarową:
- 700 g rabarbaru
- 400 g kwaśnych jabłek
- 1/2 - 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
- 1 łyżka bułki tartej
- 4 białka
- pół szklanki cukru pudru
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w plastry. Umieścić w rondelku, dodać cukier, przyprawę do piernika lub cynamon, wymieszać. Podgrzewać do zagotowania, gotować na małym ogniu, bez przykrycia by odparowała woda (ok. 20 minut). Przez sitko przesiać mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszać, zdjąć z ognia i ostudzić.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z ostudzoną konfiturą.
Tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta włożyć dno i boki tortownicy (na wysokość ok 3 cm). Spód oprószyć bułką tartą i na to wyłożyć masę jabłowo-rabarbarową.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Ubitą pianę wyłożyć na owoce. Na pianę z białek zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, ok 1 godziny (podczas pieczenia piana może mocno urosnąć a później opadnie). Ciasto studzić w uchylonym piekarniku.
Podawać z bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.
Źródło: Moje Wypieki
Przepis bierze udział w akcjach:
pysznie! następnym razem spróbuję takiej:)
OdpowiedzUsuńŚwietna szarlota, Łucjo! Jabłaka z rabarbaremm...pysznosci...mmmmm :-)
OdpowiedzUsuńtak :) połączenie idealne :)
UsuńAle bogata ta Twoja szarlotka! Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPatrzę i ślinka mi cieknie.. :) jabłka i rabarbar zamknięte w jednym cieście - cudo! :)
OdpowiedzUsuńjest naprawdę pyszna :)
Usuńpychota :D
OdpowiedzUsuńRabarbar już zawsze kojarzyć mi się będzie z ogrodem dziadków, drewniana ławeczka i bezpieczeństwem. Lubiłam obierać te kwaśne łodyżki i maczać w cukrze.
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie u Ciebie:)
Pozdrawiam!
dziękuję :) też tak jadaliśmy rabarbar :) ciekawe czy moje dzieci go polubią :D
OdpowiedzUsuńprawdziwa pyszność:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szarlotki, z rabarbarem smakują wyśmienicie;)
pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do rabarbarowej akcji :)
to dla mnie przyjemność :D
Usuńmoja miłość do szarlotki pozostanie niezmienna:D
OdpowiedzUsuńłucjo, rabarbar chodzi za mna od tygodnia- Twoje ciasto wygląda idealnie: mało ciasta, duzo owoców
OdpowiedzUsuńteż tak lubię :)
UsuńPrzepiękna, chowam przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :)
Usuńfenomenalna szarlotka!
OdpowiedzUsuńjej muszę koniecznie dorwać rabarbar :)
ja też :) już nie mogę się doczekać kolejnych wypieków :D
UsuńWspaniale wyszła!!!
OdpowiedzUsuńPyszna szarlotka z rabarbarem :-)
OdpowiedzUsuńwitaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo i zapraszam :) jest mi bardzo miło!!
UsuńKocham szarlotke, w tej wersji musiała byc pyszna :)
OdpowiedzUsuńjest przepyszna :)
UsuńWygląda znakomicie. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
UsuńZ orkiszowej mąki jeszcze nie piekłam, a póki co czeka do wykorzystania mąka razowa.. uwielbiam ciasta z jabłkami! Twoje wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję i bardzo polecam mąkę orkiszową :D
UsuńCudna! jabłka i orkisz to idealne połączenie.
OdpowiedzUsuńniebo w gębie! polecam bo miałam okazję spróbować
OdpowiedzUsuńWspaniale wyszła :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie włożyłam do piekarnika, zobaczymy co z tego wyjdzie:) Użyłam mąki żytniej razowej zamiast orkiszowej, ale chyba znaczącej różnicy nie zrobi (mam nadzieję;)). Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się :) daj znać jak smakowała!
UsuńPodoba mi się ta szarlotka, jak kupię mąkę orkiszową to zrobię :)
OdpowiedzUsuń