expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 7 maja 2013

Orkiszowa szarlotka z jabłkami i rabarbarem

Orkiszowa szarlotka z jabłkami i konfiturą z rabarbaru. Nasza ulubiona :D 
Niezwykle delikatne kruche ciasto na mące orkiszowej, dodatkową zaletą jest to że jest go naprawdę niewiele. Cała reszta to jabłka i rabarbar. Rabarbar pięknie już nam rośnie w ogródku, ale minie jeszcze kilka dni, nim będzie gotowy, dlatego do szarlotki wykorzystałam konfiturę rabarbarową, która została mi jeszcze z zeszłorocznych zbiorów :) a robiłam ją właśnie po to, by cały rok cieszyć się smakiem tego pysznego ciasta :D  I o tyle skróciłam sobie pracę, ale nie martwcie się, ciasto jest proste i szybko się robi. Polecam :)

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki  orkiszowej
  • 4 żółtka
  • 200 g masła, zimnego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody
 Ze wszystkich składników szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 nierówne części (1/3 i 2/3) spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1/2 godziny.

Składniki na masę jabłkowo-rabarbarową:
  • 700 g rabarbaru
  • 400 g kwaśnych jabłek
  • 1/2 - 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 białka
  • pół szklanki cukru pudru
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w plastry. Umieścić w rondelku, dodać cukier, przyprawę do piernika lub cynamon, wymieszać. Podgrzewać do zagotowania, gotować na małym ogniu, bez przykrycia by odparowała woda (ok. 20 minut). Przez sitko przesiać mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszać, zdjąć z ognia i ostudzić. 
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z ostudzoną konfiturą.

Tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta włożyć dno i boki tortownicy (na wysokość ok 3 cm). Spód oprószyć bułką tartą i na to wyłożyć masę jabłowo-rabarbarową. 
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Ubitą pianę wyłożyć na owoce. Na pianę z białek zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, ok 1 godziny (podczas pieczenia piana może mocno urosnąć a później opadnie). Ciasto studzić w uchylonym piekarniku.
Podawać z bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.

Źródło: Moje Wypieki

Przepis bierze udział w akcjach:
Przywołujemy wiosnę!!! Akcja rabarbar - IV edycja Z mąki, ale... bez pszenicy

34 komentarze:

  1. pysznie! następnym razem spróbuję takiej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna szarlota, Łucjo! Jabłaka z rabarbaremm...pysznosci...mmmmm :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bogata ta Twoja szarlotka! Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Patrzę i ślinka mi cieknie.. :) jabłka i rabarbar zamknięte w jednym cieście - cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rabarbar już zawsze kojarzyć mi się będzie z ogrodem dziadków, drewniana ławeczka i bezpieczeństwem. Lubiłam obierać te kwaśne łodyżki i maczać w cukrze.
    Samo zdrowie u Ciebie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję :) też tak jadaliśmy rabarbar :) ciekawe czy moje dzieci go polubią :D

    OdpowiedzUsuń
  7. prawdziwa pyszność:)
    uwielbiam szarlotki, z rabarbarem smakują wyśmienicie;)
    pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do rabarbarowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. moja miłość do szarlotki pozostanie niezmienna:D

    OdpowiedzUsuń
  9. łucjo, rabarbar chodzi za mna od tygodnia- Twoje ciasto wygląda idealnie: mało ciasta, duzo owoców

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepiękna, chowam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. fenomenalna szarlotka!
    jej muszę koniecznie dorwać rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też :) już nie mogę się doczekać kolejnych wypieków :D

      Usuń
  12. Pyszna szarlotka z rabarbarem :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo i zapraszam :) jest mi bardzo miło!!

      Usuń
  14. Kocham szarlotke, w tej wersji musiała byc pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda znakomicie. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z orkiszowej mąki jeszcze nie piekłam, a póki co czeka do wykorzystania mąka razowa.. uwielbiam ciasta z jabłkami! Twoje wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i bardzo polecam mąkę orkiszową :D

      Usuń
  17. Cudna! jabłka i orkisz to idealne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  18. niebo w gębie! polecam bo miałam okazję spróbować

    OdpowiedzUsuń
  19. Właśnie włożyłam do piekarnika, zobaczymy co z tego wyjdzie:) Użyłam mąki żytniej razowej zamiast orkiszowej, ale chyba znaczącej różnicy nie zrobi (mam nadzieję;)). Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  20. Podoba mi się ta szarlotka, jak kupię mąkę orkiszową to zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU