Lekkie czekoladowe ciasto. Może bardziej znane jako murzynek, ale moja mama od wielu, wielu lat ma ten przepis jako "Ambasador", dlatego pod taką nazwą zdecydowałam się go opublikować :) Proste w przygotowaniu. Posmakuje wszystkim wielbicielom ciast czekoladowych :) Doskonałe do kawki.
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 250 g margaryny
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- olejek waniliowy (lub inny ulubiony)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 kieliszek rumu
Margarynę, mleko, cukier i kakao podgrzać w rondelku do rozpuszczania i połączenia wszystkich składników. Masę wystudzić, odlać pół szklanki na polewę. Do pozostałej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka, aromat i kieliszek spirytusu. Wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie dodać ją do całości. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 45 minut. Do suchego patyczka.
Odłożoną polewę łączymy z kieliszkiem rumu. Wierzch ostudzonego ciasta po nakłuwać wykałaczką i polać polewą.
Smacznego :)
Taak, Łucjo, to poczciwy murzynek!!!:-) Uwielbiam go i darzę ogromnym sentymentem, bo był pierwszy ciastem, które upiekłam, jeszcze będąc dzieckiem....
OdpowiedzUsuńprosty i nie zawodny ;) takie ciasta mają zawsze powodzenie :)
UsuńTo prawdziwie ekskluzywna propozycja.
OdpowiedzUsuńUwielbiam.
Częstuję się,bo wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńJakaś sympatyczna ta porcja ciacha:):)
OdpowiedzUsuńa co sobie będziemy żałować :)
Usuńmnie oczarowała, polubiłam od razu:)
UsuńTakie rustykalne szaleństwo, pycha :)
OdpowiedzUsuńczekoladowe zaaawsze dobre <3
OdpowiedzUsuńA u mnie w domu nazywaliśmy to ciasto "murzynkiem", taka klasyka, pysznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńbędę testować Twój przepis, bo uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, taki wysoki, z rumem to musi być rewelacyjny:-)
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka, aż wracają wspomnienia:D
OdpowiedzUsuńTo ja porywam kawałeczek :D
OdpowiedzUsuńjak czekoladowe, to biorę od razu podwójną porcję :)
OdpowiedzUsuńproszę się częstować :) kroiłam solidne kawałki :)
OdpowiedzUsuńCIASTO PYSZNE DZIĘKUJĘ
OdpowiedzUsuń