expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 23 maja 2013

Nowalijkowa tortilla z cytrynowo-ziołowymi kuleczkami twarogowymi



Tortilla pełna świeżych warzyw z dodatkiem wędzonego łososia, a do tego cytrynowo-ziołowe kuleczki twarogowe. Świeżo, smacznie i wiosennie :)

Składniki na kuleczki twarogowe:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 duża garść cienkiego szczypiorku
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
  • 2 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka mleka

Składniki 4 na tortille:

  • 4 szt. placków tortilli
  • 1 pęczek sałaty rukoli
  • 1 pęczek sałaty roszponki
  •  kilka liści sałaty lodowej
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200g wędzonego łososia
  • 1/2 pomarańczy
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka winnego octu jasnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
Cytrynę wyszorować, sparzyć i cieniutko obrać ze skórki (bez białej części). Skórkę drobno posiekać.
Szczypior umyć, drobno posiekać.
W miseczce rozdrobnić twaróg, dodać 1 kopiastą łyżkę posiekanej bazylii, 3 kopiaste łyżki szczypiorku, sok z połowy cytryny, mleko, sól i pieprz. Wszystko razem utrzeć i dokładnie połączyć. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Z twarogu uformować nieduże kuleczki. Część z nich obtoczyć w skórce cytryny, pozostałe w szczypiorku. Odstawić do lodówki do schłodzenia.
Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok, dodać oliwę i ocet. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić.
Wszystkie sałaty umyć, osuszyć. Postrzępić. Dodać posiekany szczypiorek. Zalać przygotowanym sosem. Delikatnie wymieszać.
Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Pomidory w ćwiartki. Łososia pokroić w cienkie paseczki.

Placki tortilli podgrzać wg przepisu na opakowaniu. Rozłożyć na 4 talerze. Na każdym placku rozłożyć sałatę. Następnie pomidorki i łososia oraz plasterki rzodkiewki. Włożyć po 2-3 kuleczki twarogowe. Złożyć tortille. Na talerze wyłożyć resztę twarogowych kuleczek.
Podawać.
Smacznego :)

24 komentarze:

  1. Ale świetny pomysł:) fajne połączenie smaków:) wygląda cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusząco,kolorowo i pięknie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne jedzonko! i jakie kolorowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bomba smaków, kolorów i witamin:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No właśnie...świeżo, smacznie, wiosennie, a do tego zdrowo i kolorowo. Dla mnie pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka wiosna u ciebie na talerzu. Pyszne tortille :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Po prostu rewelacyjne danie:-) Wiosną fajne są takie kolorowe propozycje:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo wiosenna wersja tortilli, mnie się bardzo podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ależ wiosną zapachniało u Ciebie... kolorowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale wiosennie! Tyle dobrodziejstw w jednym placku.. oh.. wpraszam się, to jest przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna, kolorowa, wiosenna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomysłowe połączenie :) Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chyba zdrowiej juz być nie mogło :)

    OdpowiedzUsuń
  14. dziękuję wszystkim za miłe komentarze :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm, rozkosz dla podniebienia, serowe kuleczki uwielbiam pod każdą postacią, często je robię :)
    Piękne zdjęcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. pysznie, kolorowo i zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zakochałem się w Twoich artystycznych zdjęciach. Takie apetyczne zdjęcia działają na moje kubki smakowe. Lubię dużo jeść, więc jak jest dużo jedzenia na zdjęciu, to wpływa na moje dobre samopoczucie. Pozdrawiam, Leszek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) bardzo miło jest czytać takie komentarze :) pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU