expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 14 maja 2013

Cynamonowe leniwe z sosem rabarbarowym


Smaczne i lekkie wiosenne danie, które zachwyci nie tylko dzieci :) I wcale nie jest takie pracochłonne jak się wydaje. Jeśli ugotujemy sobie ziemniaki dzień wcześniej, znacznie skrócimy sobie czas przygotowywania.  Polecam!
Składniki na leniwe:
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/4 kg półtłustego twarogu
  • 2 szt jaja
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mąki pszennej
Ugotowane zimne ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać niecałą szklankę mąki, jaja, sól i cynamon. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki, tak by ciasto dobrze się formowało. Gotowe ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę. Uformować wałek, który lekko rozpłaszczyć i ciąć na skos.
W dużym garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju. Leniwe wrzucamy partiami na wrzątek i gotujemy 3-5 minut. Po tym czasie pierożki wyciągamy na talerze.
Jeśli podajemy je od razu, wykładamy na talerz, jeśli nie to włożyć do miseczki i przelać masłem, by się nie posklejały.



Składniki na sos rabarbarowy:
  • 200 g rabarbaru (waga po obraniu)
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka kremowego octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 1-2 cm plastry. Wsypujemy do garnczka o grubym dnie, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut by rabarbar puścił sok. Kiedy puści sok, ustawiamy garnczek na małym ogniu i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając. Po ok 10-15 minutach, gdy cukier się rozpuści i sos zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać i polać ciepłe leniwe.
Smacznego :)


Przepis bierze udział w akcji:
Polskie przysmaki z mąki i ziemniaków
Akcja rabarbar - IV edycja

34 komentarze:

  1. Łucjo, mój Syn - miłośnik leniwych wszelkiej maści, byłby zachwycony!!!:-)
    Sos rabarbarowy to rewelacyjny i szalenie oryginalny pomysł...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym! :) ten sos jest mega!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy te leniwe kiedyś marzyły o lepszym towarzystwie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos rabarbarowy to dla mnie zupełna nowość! Ale pomysł ciekawy,a leniwe prezentują się przesmacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam. Coś dla mnie - kocham rabarbar i cynamon:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem baaardzo leniwy, ale chyba się ruszę i zrobię takie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam i czekam na informację, czy smakowało :)

      Usuń
  7. ten sos rabarbarowy bardzo ciekawy!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. leniwe znam, ale ten sos <3 brzmi taaak genialnie, ach.. wyborażam sobie już jego zapach, i tą lekką kwasowość na słodkich kopytkach.. mmm!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłaś mi tymi leniwymi ogromnego smaka, a jeszcze większego, bo z sosem rabarbarowym. Robiłam kiedyś knedle twarogowe z rabarbarem, więc doskonale wyobrażam sobie ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi :) a smak ... :) doskonały!!

      Usuń
  10. leniwe... jak ja dawno ich nie jadłam
    podane z takim sosem, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To coś dla mnie:) wszystko uwielbiam leniwe oraz rabarbar:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha - zwłaszcza sos bardzo mnie zaciekawił :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny pomysł, chyba podkradnę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie mi bardzo miło :D pozdrawiam!!

      Usuń
  14. Pomysł bardzo fajny, z rabarbarem. Nie jadłam ale na pewno są pyszne. Teraz sezon w pełni :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł. Zapisuję do wypróbowania, bo uwielbiam rabarbar:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekam na relację, jak smakowało :D

      Usuń
  16. rabarbaru w taaakiej wersji jeszcze nie widziałam!
    kto wie.. może spróbuję?:)
    pozdrawiam i dziękuję za ten inspirujący pomysł na rabarbar!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) będzie mi miło!!

      Usuń
  17. Zachwycił mnie ten sos rabarbarowy!:) Zapraszam na podsumowanie akcji Cytrynowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  18. Fantastyczne danie, dokładnie taki sam sos rabarbarowy robię, tylko zamiast octu, dodaję od razu gęsty sos balsamiczny. Połączenie z ukochanymi z dzieciństwa leniwymi. Bajka!
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) również dałam kremowy ocet, już poprawiłam :! pozdrawiam!

      Usuń
  19. Bardzo mi się podoba połączenie cynamonu z rabarbarem. W mojej dzisiejszej zupie też tak zrobiłam, pycha !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cynamon i rabarbar idealnie do siebie pasują :) już patrzę na zupkę :D

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU