Strony

czwartek, 28 marca 2013

Jajka faszerowane rzodkiewką i rzeżuchą

Kolorowe skorupki jajek nadziewane farszem z rzodkiewki, rzeżuchy i szczypiorku. Smaczne, chrupiące, lekko ostre jajeczka, efektownie podane :) 
Jajka można również nafaszerować tradycyjnie, czyli wypełnić nadzieniem przekrojone na pół białka. 

Składniki na 6 jajek:
  • 6 jaj ugotowanych na twardo i zabarwionych na dowolny kolor
  • 4 duże rzodkiewki
  • 2 garście rzeżuchy
  • kilka łodyżek szczypiorku
  • 2 łyżki jogurtu, lub majonezu
  • sól
  • pieprz
Szczypiorek poszatkować. Rzodkiewkę pokroić drobniutko w kosteczkę. Rzeżuchę pociąć nożyczkami. Skorupkę jajek delikatnie nadtłuc, obrać tylko tyle by można było jajko wydrążyć. Wyciągnąć delikatnie jajko ze skorupki, oddzielić żółtka od białek.  W miseczce umieścić rozdrobnione żółtka, dodać szczypiorek, rzeżuchę, rzodkiewkę i jogurt. Wymieszać wszystko dokładnie, doprawić solą i pieprzem do smaku. Farszem wypełnić skorupki. Podawać.
Smacznego :)

Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggie która zbiera przepisy wielkanocne. http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html

oraz w akcjach:
 

9 komentarzy:

  1. Ale z Ciebie artystka! Śliczne jajeczka:)A ja myślałam,że to białko jest zabarwione,a nie skorupka-pomysł doskonały!

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeżuszka już u mnie rośnie :)myślę, że wykorzystam w ten sam sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ślicznie wyglądają;) ja robię przeważnie z pieczarkami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo efektowne. zrobią furorę na wielkanocnym stole

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)