Babeczka z marcepanem, której nie można się oprzeć :) mocno orzechowa, pachnąca i wilgotna, jednocześnie lekka i puszysta. Prosta w przygotowaniu. Polecam nie tylko od święta.
Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):
- 150 g masy marcepanowej
- 150 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
- 3 jaja
- 100 g drobnego cukru z wanilią
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 200 g śmietany kremówki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 150 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki śmietanki kremówki
Formę z kominem wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.
Masę marcepanową schłodzić w lodówce i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszać razem marcepan, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli, cały czas ubijając cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodać suche składniki, dokładnie wymieszać, dodać kremówkę, wymieszać.
Wlać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez 1 godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić babkę jeszcze chwilę w formie, po czym wyciągnąć ją ostrożnie na kratkę i wystudzić.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, wymieszać dokładnie z kremówką. Czekoladą udekorować babkę.
Smacznego :)
Źródło: Moje Wypieki
Przepis bierze udział w akcjach:
nie jestem fanką baby, ale skoro ta jest wilgotna to mi się podoba:) no i fajne połączenie orzecha i marcepanu:)
OdpowiedzUsuńPs. zapraszam do akcji "gotowanie za głosowanie" :)
Okazała i efektowna:)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię, że nie możesz się oprzeć, wygląda cudownie :-)
OdpowiedzUsuńMmmm marcepan! :) pycha! :)
OdpowiedzUsuńŁał! Jaka piękna :}
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńWilgotna baba :D czego chcieć więcej! :)
OdpowiedzUsuńBabeczka obłędnie wygląda, jak ładnie ozdobiona :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńŁucjo, babka wygląda doskonale. Z marcepanem to wielka pyszność:)
OdpowiedzUsuń