Pstrąg pieczony z warzywami. Smaczny, lekki i bardzo prosty w przygotowaniu. Do ryby podaję surówkę z marchewki i selera i pieczone ziemniaki w ziołach.
Składniki:
- 3 nieduże pstrągi
- marchew -1 sztuka
- seler- 1/3 bulwy
- cytryna - 1/2
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka soli morskiej
- łyżeczka czarnego pieprzu
Dodatkowo:
- 3-4 ziemniaki
- sól, pieprz i ulubione zioła
- 2 łyżki oleju
Marchewkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny.
Wypatroszone pstrągi dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć w moździerzu z solą i pieprzem. Ryby natrzeć przyprawami i nafaszerować warzywami. Każdego pstrąga zawinąć w folię dość szczelnie, choć ja zostawiłam z każdej strony po małym otworze.
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, obsypać solą, pieprzem i ziołami, skropić olejem. Zawinąć w folię.
Rybę i ziemniaki ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 35-40 minut.
Składniki na surówkę z marchewki i selera:
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- 1 jabłko
- por (biała część)
- sól, pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
Marchew, seler i jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Por obrać, umyć i drobno pokroić. Wszystkie warzywa umieścić w misce,
skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać
majonez. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Życzę smacznego obiadu :)
Źródło: Tapas de Colores
taka rybka z surówką kojarzy mi się z wakacjami nad morzem :)
OdpowiedzUsuńTaki obiad to jest TO!surówkę zapisuję:)
OdpowiedzUsuńŁucjo, cieszę się bardzo, że Tobie i Twojej rodzinie smakowało:)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mojej drugiej połówki - "rybożercy", muszę zapisać i mu zrobić :)
OdpowiedzUsuńPięknie podana rybka, zdrowy obiadek super. Coś dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńSmakowite danie ryba bardzo dobra i do tego surówka która kojarzy mi się z domem i niedzielnym obiadem! Niby banalnie prosta, ale jakże smaczna.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przypomnienie o niej.
T.C.