Smaczna rybka, pieczona w sosie cytrynowo-czosnkowym. Podana z lekką sałatką :)
Składniki dla 2-3 osób:
- 1/2 mintaja - u mnie mrożony w kostkach bez glazury
- sok z 1 cytryny
- 1 cytryna pokrojona w plasterki
- 6 ząbków czosnku
- kilka gałązek koperku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić, dodać sok z cytryny, oliwę i kolendrę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Sosem natrzeć mintaja i schłodzić go w lodówce przez 1 godzinę.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć w nim rybę, obłożyć ją gałązkami koperku i plasterkami cytryny. Naczynie przykryć folią aluminiową. Mintaja piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok. 40 minut.
Składniki na sałatę do ryby:
- kilka liści sałaty lodowej
- 10 pomidorków koktajolowych
- 1 mała cebula czerwona
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sałatę porwać na strzępy, pomidorki pokroić w połówki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem wymieszać. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego :)
Jak w restauracji! :) fajne połączenie, muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńFajna musi być taka rybka:)Ja zbyt rzadko rybę robię,jakoś brak mi zazwyczaj na nią pomysłów.
OdpowiedzUsuńSmakowicie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńO, widze, ze u Ciebie tez rybka :) Pysznie! Bardzo lubie mintaja.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Smaczny wiosenny obiadek:-) Teraz chce się takich kolorowych potraw:-)
OdpowiedzUsuńJak pięknie podana rybka, coś dla mnie zdrowo i dietetycznie
OdpowiedzUsuń