Tradycyjna sałatka jarzynowa podana w sposób nietradycyjny, bo w formie tortu :) Jest to jedynie pomysł na podanie sałatki. Ja zrobiłam w ten sposób jarzynową, ale można zrobić dowolną, pamiętając jednak, że musi zawierać składniki, które po dodaniu majonezu zachowają formę i się nie rozpadną.Sałatkę robi się w tortownicy lub innym naczyniu z płaskim dnem. Najlepiej każdy składnik sałatki osobno doprawić solą, pieprzem i majonezem i wtedy układać warstwami w przygotowanej formie.
Składniki na formę o średnicy 18 cm:
- 1 słoik pieczarek marynowanych
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 ugotowane marchewki
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 5 ogórków konserwowych
- 1 mała cebulka
- 1/2 puszki groszku konserwowgo
- 3 ugotowane ziemniaki
- 1/4 ugotowanego selera
- 1 ugotowana pietruszka
- majonez
- sól, pieprz
Tortownicę wykładamy dokładnie folią spożywczą tak by wystawała ponad formę. Jeśli trzeba używamy kilku kawałków foli.
Na dno formy wykładamy pieczarki, tak by leżały na kapeluszach. Natkę siekamy i wykładamy na pieczarkach.
Marchew kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i wykładamy na natkę pietruszki.
Jaja kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem i majonezem i wykładamy na marchewkę.
Ogórki i cebulkę drobno kroimy, dodajemy groszek, wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i wykładamy na jajka.
Ziemniaki, seler i pietruszkę drobno kroimy, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z majonezem. Wykładamy na ogórki. Równamy. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem sałatkę wykładamy na talerz w ten sposób że ściągamy folię z góry, przykrywamy formę dużym talerzem i obracamy ją do góry nogami. Naczynie ściągamy i delikatnie zdejmujemy folię. Sałatkę kroimy tak jak tort.
Smacznego :)
Źródło: Przepisy Aleksandry
Przepis bierze udział w akcji:
Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńKlasyka w nowym wykonaniu...
Pomysł faktycznie jest świetny,prosty, ale sama pewnie nigdy bym na niego wpadła:-))
OdpowiedzUsuńNiby prosto,ale jednak trzeba mieć wyobraźnie układając w ten sposób składniki:)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowna ta Twoja salateczka :D
OdpowiedzUsuńSałatka pod grzybkiem i to jadalnym. Super pomysł :-)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie! świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńpomysł podania bardzo fajny:)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowa i czytając składniki wyobrażam sobie ten smak... zapowiada się bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńT.C.
Bardzo się cieszę, że spodobał Ci się pomysł na sałatkę. Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuń