expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 6 maja 2013

Sałatka jarzynowa pod grzybkiem

Tradycyjna sałatka jarzynowa podana w sposób nietradycyjny, bo w formie tortu :) Jest to jedynie pomysł na podanie sałatki. Ja zrobiłam w ten sposób jarzynową, ale można zrobić dowolną, pamiętając jednak, że musi zawierać składniki, które po dodaniu majonezu zachowają formę i się nie rozpadną.Sałatkę robi się w tortownicy lub innym naczyniu z płaskim dnem. Najlepiej każdy składnik sałatki osobno doprawić solą, pieprzem i majonezem i wtedy układać warstwami w przygotowanej formie.

Składniki na formę o średnicy 18 cm:
  • 1 słoik pieczarek marynowanych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 ugotowane marchewki
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 puszki groszku konserwowgo
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 1/4 ugotowanego selera
  • 1 ugotowana pietruszka
  • majonez
  • sól, pieprz

Tortownicę  wykładamy dokładnie folią spożywczą tak by wystawała ponad formę. Jeśli trzeba używamy kilku kawałków foli.
Na dno formy wykładamy pieczarki, tak by leżały na kapeluszach. Natkę siekamy i wykładamy na pieczarkach.
Marchew kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i wykładamy na natkę pietruszki.
Jaja kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem i majonezem i wykładamy na marchewkę. 
Ogórki i cebulkę drobno kroimy, dodajemy groszek, wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i wykładamy na jajka.
Ziemniaki, seler i pietruszkę drobno kroimy, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z majonezem. Wykładamy na ogórki. Równamy. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. 
Przed podaniem sałatkę wykładamy na talerz w ten sposób że ściągamy folię z góry, przykrywamy formę dużym talerzem i obracamy ją do góry nogami. Naczynie ściągamy i delikatnie zdejmujemy folię. Sałatkę kroimy tak jak tort.
Smacznego :)


Przepis bierze udział w akcji:
Sałatkowe szaleństwo!

12 komentarzy:

  1. Super pomysł :)
    Klasyka w nowym wykonaniu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł faktycznie jest świetny,prosty, ale sama pewnie nigdy bym na niego wpadła:-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby prosto,ale jednak trzeba mieć wyobraźnie układając w ten sposób składniki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo efektowna ta Twoja salateczka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatka pod grzybkiem i to jadalnym. Super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda rewelacyjnie! świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pomysł podania bardzo fajny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo pomysłowa i czytając składniki wyobrażam sobie ten smak... zapowiada się bardzo apetycznie.
    T.C.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo się cieszę, że spodobał Ci się pomysł na sałatkę. Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU