Intensywnie cytrynowe ciasto z truskawkami to propozycja Weekendowej Cukierni, której czerwcowym gospodarzem jest Bartek z blogu K&L Food Polska.
Ciasto jest pyszne i uzależniające :) Lekki ucierany spód, cytrynowy krem i truskawki oblane galaretką.
Przygotowałam ciasto dla gości i wszystkim bardzo smakowało, także gorąco polecam :)
Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.
Składniki na ciasto:
- 150g masła
- 150g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 5 łyżek mleka
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- tłuszcz oraz kaszka manna do wysmarowania/wysypania formy
Składniki do nasączenia ciasta:
- pół szklanki zimnej przegotowanej wody
- sok z pół cytryny
- 2 łyżeczki cukru
Składniki na masę:
- 280ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (będzie potrzeba około 10 szt zależy od wielkości)
- 500ml wody
- 225g cukru
- 6 czubatych łyżek lub 150g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- 6 żółtek
- 1 łyżka masła
- skórka z jednej cytryny
Składniki na galaretkę i owoce:
- truskawki około 1 kg
- galaretka truskawkowa (na 1/2 litra wody)
- 200ml soku żurawinowego lub innego czerwonego np. truskawkowego
Galaretkę (mimo, że jest na 500ml to zalać tylko 100ml wrzącej wody) i potem dobrze mieszamy aż do
całkowitego rozpuszczenia, po czym dodajemy sok i mieszamy, studzimy.
Oczyszczamy i płuczemy truskawki. Tniemy na połówki lub ćwiartki.
Rozkładamy na masie cytrynowej. Zalewamy gęstniejącą galaretką i
wstawiamy ponownie do lodówki. Potem jeszcze najlepiej gotowe ciasto
wstawiamy na noc do lodówki będzie najlepsze gdy spód nabierze wilgoci a
masa i galaretka ładnie zgęstnieją i całość się pięknie "cytrynowo"
przegryzie.
Z truskawkami...mmmmpycha:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPrzymierzałam się do tego ciacha, ale nieco odstraszyły mnie komentarze pod przepisem, że paru osobom nie wyszło takie jak trzeba. Twoje wygląda wzorcowo i przesmakowicie!Robilaś zgodnie z przepisem Bartka, czy wprowadziłaś jakies zmiany?
OdpowiedzUsuńKasiu zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, zmieniłam tylko formę, ponieważ czytałam że wychodziło za niskie, w tortownicy 24 cm wyszła wysokość idealna :)
Usuńcieszę się, że wyszło, wygląda super i wiem że uzależnia. Nie wyszło jednej osobie a nawaliłem ja z przeliczaniem łyżek na gramy, ale poprawiony przepis nie może nie wyjść. Pozdrawiam! Bartek
OdpowiedzUsuńŁucja, Twoje ciacho pyszne i wygląda nienagannie, Bartek nie bij się po piersiach tak mocno :) moje było może niezbyt wyględne ale smakowało tak bardzo, że już kilka osób odesłałam do Was na stronę po przepis. Jest przepyszne, zrobię je jeszcze wiele razy :)
Usuńdokładnie :) ciacho jest pyszne i warte polecenia!
Usuńdobra laski to już się nie katuję mam skłonność do przesady we wszelakich formach..)) dzięki i smacznego)
Usuńfajne połączenie cytryny i truskawek:) zawsze się sprawdza:)
OdpowiedzUsuńwyglada przepysznie
OdpowiedzUsuńcytryna i truskawka? Brzmi intrygująco, musze spróbować, bo prezentuje się nieziemsko :D
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i na pewno bosko smakowało :D
OdpowiedzUsuńintensywnie cytrynowe... to już je lubię :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda to ciasto. Orzeźwiająco,pysznie :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńCiacho jak malowane, cytryna i truskawy super połączenie
zrobię, ale za rok.. :) bo wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię cytrynowe ciasta i desery, a skoro są jeszcze truskawki... musi być pycha!
OdpowiedzUsuń