Strony

poniedziałek, 1 lipca 2013

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu

Dżem truskawkowy :) jeden z naszych ulubionych. W całym szaleństwie przetwarzania truskawek i rabarbaru, zdecydowałam się, śladem Agaty z Happy Kitchen  spróbować połączenia truskawek z kwiatem czarnego bzu. Dżem wyszedł smaczny i aromatyczny, choć według mnie aromat i smak jest delikatny i ledwo wyczuwalny, Agata twierdzi, że u niej kwiaty bzu dominują. Myślę że warto spróbować i samemu się przekonać :) Polecam! 

Składniki:
  • 600 g truskawek
  • 200 g cukru lub więce
  • pół opakowania pektyny - u mnie 1,5 galaretki truskawkowej
  • 3-4 kwiatostany dzikiego bzu czarnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
Truskawki opłukać, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem wymieszanym ze skórką cytrynową. Kiedy owoce puszczą sok, dodać sok z cytryny oraz czyste od owadów kwiatostany dzikiego bzu (dobrze jest zawinąć je w gazę lub w specjalny kulinarny woreczek do przypraw). Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłowić kwiaty bzu i dodać pektynę lub galaretkę. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić.

Smacznego :) 

Przepis bierze udział w akcji:
 Kwiatożercy 2013 Truskawkowy zawrót głowy 2013

16 komentarzy:

  1. Truskawkowy dżem bardzo lubię,z czarnego bzu znam sok i też bardzo lubię-chętnie spróbowałabym również takiego duetu-pyszna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. miałam widocznie bardziej "aromatyczny" bez :) może na Północy rośnie inny, niż na Południu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. oo.. połączenie bardzo intrygujące :)
    Musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z aromatem bzu, czy bez....pyszny pomysł, bo i tak głównie chodzi o zamknięty w słoiczku cudowny smak i zapach truskawek:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak! podpisuje się pod tym :D Szkoda tylko, że u nas czarny bez już przekwitł.

      Usuń
  5. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje:) Przetworów z kwiatem czarnego bzu jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mieć taki słoiczek zimową porą... marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawe połączenie, takiego dżemu jeszcze nie robiłam.
    Ps. gotowanie za głosowanie znów trwa!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawa wersja :) Z pewnością smakuje wspaniale i ma piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dżemik mój ulubiony truskawkowy, mogłabym go jeść i jeść, a teraz tylko patrzę na niego. Z bzem musi być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale wyglada ten dzemik :) Z dodatkiem bzu jeszcze nie probowalam. Podkradam sloiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szkoda, że kwiaty czarnego bzu już przekwitły :( W potrawach dodają super posmaczku :) Taki dżemik musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy zapach czarnego bzu mnie nie zachwycał, jednak w połączeniu z truskawkami może być ciekawy mix:-) Spóbowałabym od Ciebie kapkę...;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda cudownie! Muszę się zabrać w końcu za słodkie przetwory :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)