Strony

wtorek, 24 września 2013

Mini torciki jabłeczne w czekoladzie

Mini torciki jabłeczne w czekoladzie - tradycyjny jabłecznik z galaretką podany w oryginalny i wykwintny sposób. Mini torciki otoczone są czekoladą i udekorowane bitą śmietaną. Zapraszam :)





Składniki na 5 małych biszkoptów:

  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej (z lekką górką)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii

Kokilki o średnicy 9 cm wyłożyć folią aluminiową, którą nasmarować masłem i obsypać bułką tartą, lub kaszą manną.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i tępą stroną noża wyciągnąć ziarenka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wetrzeć w nią ziarenka wanilii. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać kolejno żółtka, następnie cukier - zmiksować. Dodać ocet i olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią. Zmiksować do połączenia składników.
Masę biszkoptową rozlać w kokilki, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 15-20 minut. Do suchego patyczka.
Po upieczeniu, ostudzić i wyciągnąć z foremek, Delikatnie oderwać folię. Biszkopty przekroić na pół.

Składniki na masę jabłeczną:
 
  • 5 twardych i słodkich jabłek
  • 2 łyżki masła
  • sok z 1 cytryny
  • 1 ½ galaretki cytrynowej

Jabłka obrać, pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i na nim prażyć jabłka, aż puszczą sok i odparują, Gdy już się prawie całe rozpadną wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Przestudzić.

Kokilki ponownie wyłożyć folią aluminiową, tak by wystawała ponad brzegi. Ułożyć w foremce biszkopt, na niego jabłka i ponownie biszkopt. Wstawić do lodówki by masa stężała.

 Dekoracja czekoladowa: 

  • 300 gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cynamon
  • jabłko

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Z papieru do pieczenia wyciąć 5 prostokątów o takich wymiarach by ich krótszy bok był o 1 cm dłuższy niż wysokość torcików, a długość drugiego boku była równa z obwodem torcików.
Na każdy prostokąt nałożyć łyżką ostudzoną czekoladę, a gdy zacznie gęstnieć obtoczyć nim deser. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Gdy już czekolada stwardnieje, delikatnie ściągnąć papier.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę włożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić nią każdy deser.
Wszystkie desery oprószyć cynamonem. Udekorować jabłkiem. Podawać :)

31 komentarzy:

  1. szaleństwo! :D daj mi chociaż pół :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Elegancki, bardzo wykwintny deser. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachwycona jestem tą otuliną z czekolady:-) A całość wygląda jak z najlepszej cukierni:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, na sam widok ślinka cieknie;):) Cudne!

    OdpowiedzUsuń
  5. ta otoczka czekoladowa.. <3 jakże się to prezentuje!
    Cud, miód, maaalina! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają pięknie, ale jakie one były PYSZNE :D
    mmmm :) marzenie :)

    Alex

    OdpowiedzUsuń
  7. Prześliczne są te torciki Łucjo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łucjo, prawdziwe arcydzieła! takimi torcikami nie powstydziły się największy cukiernik!

    OdpowiedzUsuń
  9. Po protu oczom nie wierzę, pełna profeska, serio, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo oryginalny deser,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękne, jak spod ręki mistrza cukiernictwa!

    OdpowiedzUsuń
  12. dziękuję za przemiłe komentarze :D

    OdpowiedzUsuń
  13. łał...pięknie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  14. jak wyglądają tak smakują, wiem co mówię bo je jadłam !!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale pomysłowe! I do tego jak profesjonalnie wykonane :) Świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Śliczności!
    Aż szkoda jeść,chociaż z rozkoszą bym się tego podjęła...

    OdpowiedzUsuń
  17. Imponujące te torciki :)
    T.C.

    OdpowiedzUsuń
  18. elegancko podane, świetne na wykwintną kolację:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)