Kupiłam piękny świeży szpinak, od razu wiedziałam co z niego zrobię :) Podsmażyłam go z czosnkiem na maśle, dodałam oscypek i zawinęłam w ciasto serowe. Wyszło bardzo smacznie :) dzieciom smakowało, odrywały sobie poszczególne segmenty i zjadały ze smakiem :) Zapraszam!
Przepis na ciasto serowe jest taki sam jak przy tarcie z morelami.
Składniki na formę o średnicy 25 cm.
Ciasto:
- 250 g masła lub margaryny
- 250 g mąki pszennej
- 250 g ricotty
Zimne masło posiekać z mąką do uzyskania kruszonki, dodać ricottę i
wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w
lodówce prze 15-20 minut.
Farsz:
- 400 g świeżego szpinaku
- 6 dużych ząbków czosnku
- 2-3 łyżki masła
- sól, pieprz
- 100 g oscypka
Szpinak opłukać, wysuszyć, liście pokroić. Czosnek obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć kilka minut na maśle - nie rumienić. Dodawać stopniowo szpinak, co jakiś czas mieszając. Wszystko podsmażyć na małym ogniu kilka minut, aż szpinak zmięknie, doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do wystudzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta na oprószonym mąką blacie. Pokroić w plastry, na każdym z nich ułożyć szpinak, na nim starty oscypek, zrolować i układać w wysmarowanej tłuszczem formie do tarty.
Całość piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 40 minut. Podawać na ciepło, lub zimno. Smacznego :)
ale super pomysł i jak zawinięty! Boskość, szczególnie, że to szpinak :)
OdpowiedzUsuńPodobne do mojego ciasta ze sliwkami :) Tylko moje drożdzowe było:)
UsuńPodoba mi sie ten szpinak w srodku. Fajne :)
Usuńteż robiłam takie drożdżowe, ze śliwkami i z makiem :)
Usuńhttp://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/09/drozdzowka-ze-sliwkami-i-makiem.html
Mak i śliwki? O... Na takie połączenie bym nie wpadła. Jak zobaczyłam to Twoje, tutaj - szpinak w cieście serwym, to sobie pomyślałam, że można zrobić takiego makowca:) Ale nie pomyślałabym o połączeniu maku ze śliwkami. Smaki się nie gryzą? Mak czasem gorzki bywa, ale to chyba jak jest stary... Raz mi się taki zdarzył
UsuńPasuje mak do śliwek, robiłam to ciasto już 4 razy i nigdy nie był gorzki, zaparzam go mlekiem z cukrem i jest fajny słodziutki :)
UsuńŁucja przeszłaś sama siebie! Świetne!
OdpowiedzUsuńZjedz_mnie
OdpowiedzUsuńAle fajny sposób zawijania zastosowałaś, super wygląda:)
http://zjedzmnie.blox.pl
jak to cudnie wygląda po zapiekaniu !
OdpowiedzUsuńNo No... cudeńko. Aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szpinak, więc wypróbuję na pewno.
Bardzo apetycznie podane danie,miłego dnia.
OdpowiedzUsuńSuper! Gratuluje pomysłu:)
OdpowiedzUsuńFajnie zawinięte :)
OdpowiedzUsuńserowe ciasto, a w nim szpinak - genialnie! pysznie!
OdpowiedzUsuńGenialne! Zapisuję do zrobienia! :-)
OdpowiedzUsuńTotalna rewelacja! Must do :)
OdpowiedzUsuńWow, pięknie wygląda, jestem pod wrażeniem. :)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego! Koniecznie do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńOch! jak ja lubię takie zawijańce :D a z dodatkiem szpinaku to już rewelacja!
OdpowiedzUsuńAle wygląda...:-)! Rewelacja:-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, bardzo pomysłowo!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! Ty to masz pomysły:)
OdpowiedzUsuńbosko wygląda!:) przepis zapisuję:)
OdpowiedzUsuńmniam ! chętnie bym przekąsiła troszeczkę.....
OdpowiedzUsuńAle oryginalnie wygląda!
OdpowiedzUsuńPięknie u Ciebie wygląda! Jeszcze nie jadłam szpinaku z oscypkiem - trzeba będzie to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie :)
Usuń