Pachnąca cynamonem drożdżówka z dodatkiem dyni i skórki pomarańczowej. Miąższ wyszedł wilgotny, sprężysty, doskonale komponuje się z chrupiącą cynamonową kruszonką. Piekłam z połowy porcji i tak podaję przepis. Zapraszam :)
Składniki na długą keksówkę:
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 190 ml puree z dyni
- 30 g roztopionego, lekko przestudzonego masła - u mnie 30 ml oleju rzepakowego
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- płaska łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
- 90 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- łyżeczka cynamonu
- 60 g roztopionego gorącego masła + łyżka do posmarowania ciasta
Puree z dyni - małą dynię przekroić, wydrążyć środek. Pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce, przykryć folią aluminiową i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu dynię obrać i zmiksować. Można też dynię obrać i pokroić w kosteczkę, ugotować w małej ilości wody a następnie zmiksować.
Drożdże połączyć z połową mleka i odrobiną cukru, odstawić na 15 minut by drożdże ruszyły.
Resztę mleka wymieszać z puree dyniowym, masłem i skórką pomarańczową. Mąkę połączyć z solą, cukrem i cynamonem, wlać mieszankę mleka i dyni oraz rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrobić, gdyby było za rzadkie dosypać 2 łyżki mąki, nie więcej. Z ciasta uformować kulę i włożyć do opruszonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotować kruszonkę:
Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać gorące masło i wymieszać widelcem, następnie palcami. Gdyby była za mokra dodać 1-2 łyżki mąki.
Wyrośniętym ciastem mocno uderzyć o blat i krótko wyrobić - moje było tak rzadkie że wyrobiłam je chwilę w misce i przelałam do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wierzch posmarować masłem i obsypać kruszonką. Przykryć i odstawić ciasto do napuszenia - powinno podwoić objętość. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-45 minut, do suchego patyczka.
Po przestudzeniu ciasto obsypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło: Moje Wypieki
Wygląda przepysznie! W życiu nie powiedziałabym, że to drożdżówka;) Bardziej przypomina mi babkę;) Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńfaktycznie drożdżówka wyszła inna niż wszystkie jakie do tej pory piekłam :) dla mnie bardziej smakuje jak chlebek niż babka, mimo wszystko jest smaczna i do kawki, mleka idealna!
UsuńBardzo ładna drożdżówka. Takie równiutkie dziurki w miekiszu. Dziękuje za dołączenie do "Na zakwasie i na drożdżach" Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuję :) i cała przyjemność po mojej stronie! pozdrawiam :)
Usuńpiękny kolor i cudną strukturę ciasta ma Twoja drożdżówka ...
OdpowiedzUsuńwypieki z dodatkiem dyniowego musu zawsze mnie zachwycają barwą i kuszą niezmiernie ... oprzeć się im nie umiem :)
jest wspaniała! :) dziś u nas drożdżowo :)
OdpowiedzUsuńAle ładna drożdżówka!: jaki piekny kolor ma:)
OdpowiedzUsuńŻółciutka i pewnie wilgotna, tak się spodziewam, bo dynia swoje zrobi nie tylko pod względem koloru, ale też wilgotności.
OdpowiedzUsuńWspaniała,puchata ,chętnie bym skosztowała.
OdpowiedzUsuńale ładny kolorek:)
OdpowiedzUsuńPiękna jest ! Taka puchata i z pewnością pyszna.:)
OdpowiedzUsuńŚliczny ma kolor!
OdpowiedzUsuńświetna!:) i jest taka żółciutka:)
OdpowiedzUsuńRewelacja :)! Na pewno zrobię...
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńO matko,ale mi narobiłaś smaku...Piękny kolor:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na ciasto. I ten kolor :-)
OdpowiedzUsuńAleż ma fantastyczne dziury!
OdpowiedzUsuńŚwietny jesienny przepis. Dyniowo, z cynamonem - tak jak uwielbiam. Przepysznie tu dzisiaj u Ciebie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny, jesienny przepis na drożdżówkę!
OdpowiedzUsuńWidzę że dynia u ciebie króluje. Drożdżówka pysznie się prezentuje.:-)
OdpowiedzUsuńJaki piękny kolor!!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńskoro pachnie cynamonem to zdecydowanie muszę się skusić :-)
OdpowiedzUsuńI zdrobiłam! Choć mi taka cudna nie wyszła ale i tak była bardzo smaczna :)! Dziękuję za przepis Łucjo i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuń