Delikatny i kremowy sernik z dynią. Pieczony w kąpieli wodnej. Typowo dla tego sposobu pieczenia, sernik nie opada i nie pęka, pozostaje wilgotny i gładki. Łatwo się go kroi, choć w moim przypadku przeszkadzały nieco orzechy :) Spód i boki sernika zrobione są z ciasteczek maślanych, jego ozdobą i dopełnieniem smakowym są karmelizowane orzechy. Sernik jest lekko słodki, więc można go udekorować bitą śmietaną. Nam zdecydowanie bardziej smakował z orzechami, jednak dużo gorzej się go kroiło. Polecam!
Składniki na spód, tortownica o średnicy 23 cm:
- 250 g ciasteczek maślanych
- 80 g masła
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Tortownicę wyłożyć dokładnie folią aluminiową. Na zewnątrz również. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej i tortownica musi być szczelna by nie przepuściła wody.
Ciasteczka drobno rozkruszyć blenderem. Połączyć z roztopionym masłem i przyprawą do piernika. Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki tortownicy. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej 2 razy
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 190 g drobnego cukru do wypieków
- 425 g puree z dyni*
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego i napełnić je wrzącą wodą do 1/2 wysokości tortownicy. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni, wstawić sernik i natychmiast obniżyć temperaturę do 150 stopni, piec 1 i 1/2 godziny.
Po tym czasie sernik wyciągnąć z piekarnika, ostudzić, następnie schłodzić go w lodówce przez całą noc.
* puree z dyni - by
przygotować puree z dyni, wystarczy obrać dynię i pokroić w drobną
kostkę. Umieścić w garnku z grubym dnem i gotować z niewielką ilością
wody ok 20-30 minut, aż dynia się rozpadnie. Wodę odlać, dynię zmiksować na puree i
ostudzić. Można również dynię upiec, a następnie zmiksować.
Składniki na karmelizowane orzechy:
- 2 łyżki margaryny
- łyżka miodu
- 2 łyżki cukru
- 150 g orzechów włoskich
Margarynę roztopić na patelni, dodać orzechy i zrumienić je chwilę. Dodać miód i cukier i podsmażać na wolnym ogniu stale mieszając, aż orzechy się zrumienią. Ciepłymi ale nie gorącymi (jeśli za bardzo ostygną masa stężeje) udekorować sernik.
Smacznego :)
Źródło: Moje Wypieki
te karmelizowane orzechy na górze- naprawdę świetny dodatek! :-)
OdpowiedzUsuńmarzy mi się ten sernik, tylko czasu niestety brak :(
OdpowiedzUsuńzachęcam :) wcale nie jest pracochłonny!
UsuńWow! Wygląda naprawdę imponująco!
OdpowiedzUsuńOrzechowy wianuszek to godna korona dla Twojego serniczka :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że się podoba :)
UsuńSernik dyniowy to jest to!
OdpowiedzUsuńKiedyś sama podobny wykonałam i tęsknię za tym smakiem...
imponujący
OdpowiedzUsuńAleż cudnie wygląda ! Nie wpadłam na to, żeby ją zrobić w wodnej kąpieli, pewnie jest jeszcze bardziej delikatny :-)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie wcinam kawałek mojego do kawki !
mój już zjedzony :) uwielbiam serniki pieczone w kąpieli wodnej!
UsuńO ja cię. To jest dopiero sernik. Prezentuje się jak malowany. Uwielbiam takie połączenia
OdpowiedzUsuńAż ślinka cienkie- uwielbiam ciasta z dynią;-)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa smaku i jak wyglada wewnatrz:)
OdpowiedzUsuńsmak delikatny, mało słodki ;) w środku kremowy, jednocześnie na tyle zwarty by bez problemu się kroił!
UsuńRobię bardzo podobny... próbowałam raz zrezygnować z kąpieli wodnej i wyszedł gorzej - to chyba mój ulubiony sernik.
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty i ogromny :D
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie smak twojego sernika ,smak dyni też, nadal jej nie jadłam,bo jakoś nam nie po drodze,he,he.
OdpowiedzUsuńzaszalej z dynią póki trwa sezon a internecie tysiące przepisów z nią :)
UsuńPieknie sie prezentuje!
OdpowiedzUsuńgratuluję roku bloga :D
OdpowiedzUsuńA sernik-pierwsza klasa! Jaki wyyysoki :D Meega :)
wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńmuszę się skusić i zrobić, bo z dynia nigdy nie robiłam :-)
i życzę Ci kolejnych udanych lat w sieci :-)
zachęcam :) i dziękuję!
Usuń