Strony

czwartek, 19 grudnia 2013

Sernik śliwka w czekoladzie

 
Sernik z suszoną śliwką,  podkręcony domową przyprawą do piernika. Spód wykonany jest z ciasteczek zbożowych, góra oblana gorzką czekoladą. Pieczony w kąpieli wodnej, zachowuje swój kształt i nie opada. Jest delikatny i kremowy. Śliwki są mało wyczuwalne, ale razem z przyprawą do piernika nadają sernikowi świątecznego charakteru. Zapraszam :) 


Składniki na spód ciasteczkowy - tortownica o średnicy 23 cm:
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, również z zewnątrz, najlepiej podwójnie, tak by torownica była dokładnie zabezpieczona przed wodą.  Część masy ciasteczkowej wcisnąć w dno, wyrównać, resztą obłożyć boki, schłodzić pół godziny w lodówce.

Masa serowa:
  • 250 g suszonych śliwek - u mnie śliwki suszone Kresto*
  • sok 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 5 jaj
  • żółtko
  • budyń bez cukru
  • 200 g cukru
  • 250 g gęstej śmietany 18 % 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
Śliwki suszone umieścić w rondelku, wlać sok z cytryny i wodę. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, ostudzić i zmiksować na gładką masę.
Ser zmielić przynajmniej 2 razy. 
W misie miksera umieścić ser, cukier i ostudzone śliwki. Zmiksować wszystko na gładką masę. Dodać jajka, żółtko, budyń, śmietanę i przyprawę do piernika. Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
Zabezpieczoną tortownicę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wlać wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, po 10 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 110 stopni i piec kolejne 40 minut. Cała powierzchnia sernika powinna się ściąć, nie sprawdzamy sernika wkładając w środek patyczek, a jedynie dotykamy delikatnie środka, sprawdzając czy jest ścięty. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, jeszcze przez godzinę. Następnie wyciągnąć i całkowicie ostudzić.  Wstawić do lodówki na całą noc.

Składniki na polewę czekoladową:
Czekoladę, syrop i  śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić i posmarować górę i boki sernika. Schłodzić w lodówce przez godzinę. 
Smacznego :)

* Śliwki suszone Kresto otrzymałam w ramach współpracy z Świadomym Odżywianiem.
 

29 komentarzy:

  1. oj, ale kuszenie z samego rana! wspaniały sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam śliwki w czekoladzie ! To musi być bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pysznie wygląda ten sernik. Połączenie śliwki i czekolady? mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie sie zapowiada, uwielbiam suszone sliwki no a sernik to wiadomo:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. i od rana jeszcze kusi mnie sernikiem.. :) no same pyszności :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Łucjo, on jest CUDOWNY. Chyba taki zrobię na święta. Co za połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) będzie mi bardzo miło jeśli go zrobisz :)

      Usuń
  7. Wspaniały ,miłego dnia życzę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wpadłam jak śliwka kompot, zakochałam się w serniczku ;-) piękny ci wyszedł

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie musiałabyś namawiać mnie na dokładkę tego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No nie ...znowu mnie wodzisz na pokuszenie ;)! Serniczek wygląda bosko!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda tak apetycznie,że nie sposób mu się oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piekę ze śliwkami sernik kalifornijski, ale ten mi bardziej odpowiada, wyobrażam sobie smak, na pewno jest wyśmienity

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam serniki!
    Piękny ten Twój, prawdziwie świąteczny.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jest cudowny! Ostatnio kocham serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. o matko! ale to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  16. Takiego jeszcze nie jadłam, ale musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm, taki sernik to dopiero coś cudownego... :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Za suszonymi śliwkami nie szaleję, ale jadłam taki sernik i muszę powiedzieć, że w takiej wersji smakują mi bardzo: )

    OdpowiedzUsuń
  19. Oblizuje się z zachwytu! Uwielbiam śliwki w czekoladzie wiec serniczek na pewno by mi smakował :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)