Wiosenna odsłona ciastek na patyku, które robią furorę w moim domu. Dzieci je uwielbiają, chętnie pomagają przy ich przygotowaniu a następnie z radością zjadają :)
Składniki:
- 200 g masy marcepanowej
- 250 g suchego czekoladowego ciasta - użyłam ciasta z tego przepisu
- łyżka powideł
- po 100 g czerwonych i żółtych pastylek candy melts, lub
- 200 g białej czekolady + żółty i czerwony barwnik do czekolady
- łyżka oleju rzepakowego
- ozdoby wykonane z masy cukrowej (płatki kwiatów, lub kolorowe posypki)
- patyczki do lizaków lub długie wykałaczki
Ciasto drobno pokruszyć, dodać
starty na tarce marcepan i powidła. Składnik dokładnie połączyć. Uformować w
kulę wstawić do zamrażarki na 30 minut.
Ze schłodzonego ciasta formować
kuleczki, wielkości orzecha włoskiego (ok. 20 g), ułożyć na talerzu w chłodzić w
zamrażarce przez 15 minut.
Czekoladę lub pastylki roztopić w
kąpieli wodnej. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Zabarwić barwnikami. Użyłam
pastylek candy melts i do nich również dodałam olej, ponieważ miały za gęstą
konsystencję.
Ciasto wyjąć z zamrażarki.
Końcówkę patyczka do lizaka moczymy w czekoladzie i wbijamy w środek kulki.
Ciasteczkowy lizak moczyć w rozpuszczonej czekoladzie i odczekać, by nadmiar
czekolady spłynął. Gdy czekolada przestanie kapać przykleić kwiatki i wbić w
styropian, lub położyć na papierze do pieczenia. Czynność powtarzać do
wyczerpania kulek. Patyczki wbijać ostrożnie, niemal do końca, tak by ciasto
nam nie spadło.
Cake pops schłodzić w lodówce
przez 30 minut. Przechowywać w lodówce.
Smacznego ;)
Prześliczne! Mogę jedno? :)
OdpowiedzUsuńŚliczne wiosenne kwiatki :)
OdpowiedzUsuńAleż z Ciebie zdolna bestia!
OdpowiedzUsuńUrocze! Mogłabym dostać taki wiosenny bukiet ;)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wiosennie u Ciebie;)) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńrewelacja, świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWielce żałuję, że nie jesteś moją mamą, miałabym dostęp do tych pyszności, którymi rozpieszczasz swoje dzieciny. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie ! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie rewelacyjny pomysł :-D Świetne są te cakepopsy :-)
OdpowiedzUsuńZakochałam się w nich! Są po prostu piękne :)
OdpowiedzUsuńcudności:) muszę znowu zrobić, bo takie ciacha sa pyszne:)
OdpowiedzUsuńjesteś okrutna:P one tak kuszą i tak pięknie wyglądają!:)
OdpowiedzUsuńpięknie pachnie ta kolorowa wiosna :-)
OdpowiedzUsuńWiosennie i pięknie:)
OdpowiedzUsuńUrocze ,piękna wiązanka na prezent.
OdpowiedzUsuńJakie fajne kolorowe, dzieci zachwycone na pewno były na takie kwiatki :-) wiosna na całego
OdpowiedzUsuńOjej, jakie śliczności! :) Aż szkoda jeść takie małe dzieła sztuki kulinarnej :)
OdpowiedzUsuńArtystyczne ciasteczka. Wyglądają prześlicznie!
OdpowiedzUsuńno urocze! Ja jestem nimi zauroczona.. :)
OdpowiedzUsuńświetne!
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńSama z chęcią bym skosztowała...
Cudeńka! :)
OdpowiedzUsuńaż cieszą oczy :)
OdpowiedzUsuńTakie piękne są, że szkoda byłoby je jeść. Ale z doświadczenia wiem, że dzieciaki nie mają litości :)
OdpowiedzUsuńMałe dzieła sztuki :)!
OdpowiedzUsuńChętnie bym do ciebie wpadła i pomogła w ich przygotowywaniu :D Śliczne!
OdpowiedzUsuńBoskie :)
OdpowiedzUsuń