Pakora to kawałki dowolnych warzyw obtoczonych w cieście i smażonych na głębokim tłuszczu. Ciasto przypomina nasze ciasto naleśnikowe, jednak przygotowane jest z mąki z ciecierzycy - besan i doprawione przyprawami. Pakora jest bardzo popularną w Indiach przekąską, można ją również podać jako przystawkę. Pierwszy raz miałam okazję jej spróbować na warsztatach z Michałem Szabatem, bardzo mi posmakowała i postanowiłam odtworzyć przepis w domu.
Zapraszam na pakorę brokułową i kalafiorową :)
Składniki:
- 150 g mąki z ciecierzycy
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka adżwanu
- 1/2 łyżeczki solo
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku
- woda
- olej do smażenia
- brokuł, kilka różyczek kalafiora
Brokuł i kalafior podzielić na różyczki równej wielkości, mniej więcej 3 cm średnicy.
Mąkę z ciecierzycy przesiać, dodać przyprawy i mieszając powoli dodawać wodę, do momentu aż uzyskamy ciasto takiej konsystencji jak na naleśniki. Kawałki warzyw moczyć w cieście i smażyć na oleju rozgrzanym do temperatury 150 stopni. Należy uważać by olej nie był za gorący, warzywa muszą mieć czas by się ugotować ale nie mogą się w tym czasie spalić. Smażyć ok. 5 - 7 minut i osączyć na papierowym ręczniku.
Smacznego :)
Miałam przyjemność spróbowania i poznania sposobu wykonania pakory i innych dań kuchni indyjskiej. Jeśli macie na nie ochotę a przeraża Was ich przygotowanie i nie wiecie skąd wziąć wszystkie przyprawy zajrzyjcie na foodpanda.pl Jest tam zbiór restauracji które oferują swoje usługi z dostawą do domu. Być może w Waszej okolicy znajduje się restauracja indyjska i będziecie mogli spróbować ich potraw. Gwarantuję, że wtedy zechcecie przygotowywać je samodzielnie w domu. Na foodpanda.pl znajdziecie również restauracje oferujące kuchnię włoską, amerykańską, polską, turecką, japońską. Do wyboru do koloru :)
Ani nie znałam nazwy potrawy , ani przyprawy adżwan (ajwain).
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba przepis, świetna przekąska.
Przepis na ciasto zapisuję.Dziekuję
Cieszę się i czekam na Twoją opinię :)
UsuńPysznie wygladaja. Chetnie i ja bym sprobowala bo takie panierowane warzywa "chodza" za mna juz od dawna :)
OdpowiedzUsuńMajka zachęcam :)
UsuńMiam! Uwielbiam owoce w cieście, warzyw jeszcze nie jadłam - musze przetestować ;)
OdpowiedzUsuńNa to czekałam, kradnę przepis ;)
OdpowiedzUsuńBierz i rób :)
Usuńciekawy pomysł:) wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre sa takie warzywka :)
OdpowiedzUsuńCoś podobnego robiłam, spójrz.
http://kuchareczkamala.blogspot.com/2013/04/brokuy-w-ciescie-nalesnikowym.html
Jest u nas restauracja indyjska, zresztą po rewolucach Magdy Gessler. Fakt teraz da się tam zjeść, ale wcześniej była tragedia...Twoja propozycja jednak bardzo mi podeszła:-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł:)) Ale pierwszy raz spotykam się z mąką z ciecierzycy.
OdpowiedzUsuńUlubiona przekąska mojego teścia, specjalnie musiałam dla niego zamawiać mąkę z ciecierzycy :))) Ja przyznam, że na pakory chodzę do zaprzyjaźnionej restauracji indyjskiej :) muszę kiedyś zrobić sama!
OdpowiedzUsuńUwielbiam warzywa w cieście tylko zawsze wykorzystywałam zwykłą make. Spróbuje twojego sposobu :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam kalafiora albo borkułe.. innych nie próbowałam, ale fajne to :D
OdpowiedzUsuńA jak ładnie się podpiekły! :)
Jadłam raz, przygotowaną pakore przez znajomych, i muszę powiedzieć że była pyszna. Jednak ich przyprawy mają charakterystyczny smak :-)
OdpowiedzUsuńja robię kalafiora w cieście, ale takim tradycyjnym naleśnikowym ;-)
OdpowiedzUsuńMagda ja też tak robię :) to moje smaki dzieciństwa :D
Usuńta nowa wersja warzyw w cieście podoba mi się, dlatego że lubię indyjskie dość charakterystyczne smaki:)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam, ale jakoś nie przypadła nam do gustu. Muszę znowu do niej wrócić :)
OdpowiedzUsuń