Lekki i puszysty torcik. Kakaowe blaty przełożone masą serową i dżemem z czarnej porzeczki. Nie za słodki, wg mnie idealny. Całość udekorowana jest masą cukrową i kwiatami malowanymi lukrem królewskim. Piekąc go wykorzystałam przepis na prezentowane niedawno ciasto - Porzeczkowiec.
Składniki na kakaowe blaty:
tortownicę o średnicy 18 cm
- 94 ml oleju rzepakowego
- 62 ml wody
- 120 g cukru
- 2,5 łyżki kakao
Wszystko umieścić w rondelku i zagotować do
rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
- 2 jaja
- 1 żółtko
- 115 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 g cukru
Mąkę, proszek, sodę - przesiać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec
ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka i wszystko ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą
wystudzoną mieszankę kakaową i dokładnie wymieszać na wolnych
obrotach miksera.
Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać do połączenia
się składników. Gotowe wylać do formy wyścielonej papierem do pieczenia
(tylko dno) wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180
stopni przez 40 minut, lub dłużej, do suchego patyczka. Wystudzić w
piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Składniki na masę serową:
- 150 g miękkiego masła
- 300 g serka homogenizowanego, można użyć mielonego twarogu
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, ok 250 ml
Masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Porcjami dodawać ser, do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż dwa razy tworząc 3 blaty tortu. Pierwszy z nich posmarować połową dżemu, następnie połową masy serowej. Przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostały dżem i masę serową. Przykryć 3 blatem. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Przed nałożeniem masy cukrowej cały tort posmarowałam przetartym, gładkim dżemem. Na masie cukrowej odbijałam stempelki w kształcie kwiatka, a następnie wypełniałam go kolorowym lukrem.
Składniki na lukier królewski:
Białko utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Lukier nie może być za gęsty, ale powinien zachować kształt. Rozłożyć na 4 miseczki i zabarwić, nie używane lukry przykryć wilgotną ściereczką by nie wysychały. Do rękawa włożyć tylkę, napełnić lukrem różowym i płatek po płatku obrysowywać a następnie pędzelkiem rozcierać lukier w kierunku wnętrza płatka. Gdyby linia za bardzo się rozmyła, można ją narysować ponownie. U mnie kwiatów było 5 (dwa różowe, dwa pomarańczowe ciemne, jeden jasny pomarańczowy). Żółtym kolorem wyciskając kropki wykonać środki.
Przed nałożeniem masy cukrowej cały tort posmarowałam przetartym, gładkim dżemem. Na masie cukrowej odbijałam stempelki w kształcie kwiatka, a następnie wypełniałam go kolorowym lukrem.
Składniki na lukier królewski:
- 1 białko
- ok. 250 g cukru pudru przesianego przez gęste sitko
- łyżeczka soku z cytryny
- stempelki w kształcie kwiatów
- barwniki spożywcze w żelu - różowy, pomarańczowy jasny i ciemny, żółty
- worek cukierniczy, tylka (końcówka nr. 2)
- cienki pędzelek lub
Białko utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Lukier nie może być za gęsty, ale powinien zachować kształt. Rozłożyć na 4 miseczki i zabarwić, nie używane lukry przykryć wilgotną ściereczką by nie wysychały. Do rękawa włożyć tylkę, napełnić lukrem różowym i płatek po płatku obrysowywać a następnie pędzelkiem rozcierać lukier w kierunku wnętrza płatka. Gdyby linia za bardzo się rozmyła, można ją narysować ponownie. U mnie kwiatów było 5 (dwa różowe, dwa pomarańczowe ciemne, jeden jasny pomarańczowy). Żółtym kolorem wyciskając kropki wykonać środki.
Smacznego :)
Wow! Te kwiatki są prześliczne :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł z tymi kwiatami:)) A jakie masz barwniki, że mają tak intensywny kolor? Świetne!
OdpowiedzUsuńMagda używam Wiltona w żelu, są bardzo wydajne i mają piękne kolory!
UsuńPiękny, wiosenny tort :)
OdpowiedzUsuńWow! Piękny, aż szkoda kroić takich kwiatów :)
OdpowiedzUsuńŚLICZNIE
OdpowiedzUsuńpiękny dekoracja:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny, dla mnie to wygląda on jak wiosenny kapelusik modnej damy. Cudowny i aż żal go zjeść.
OdpowiedzUsuńPiękny:-)
OdpowiedzUsuńcudownie wyglądają te kwiaty!!!
OdpowiedzUsuńtort przepiękny:) mam chyba te wykrojniki:)
OdpowiedzUsuńJakie masz zdolności artystyczne - podziwiam:-)!
OdpowiedzUsuńO Boże , to wyższa szkoła jazdy.
OdpowiedzUsuńWszystko mam kupione na tort tak wykończony, mam na mysli masę lukrową i dekoracje, ale
boję sie, czy dam sobie radę , aby tak dokładnie i starannie zrobić.
Piekna propozycja, jestem pełna uznania.
Oniemiałam z wrażenia!
OdpowiedzUsuńŚliczny torcik ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńojej.. szkoda go jeść, kroić.. szkoda!!
OdpowiedzUsuńMusiałaś poświęcić mu wiele czasu, efekt-zabójczy :)
Gratuluję talentu i cierpliwości!
Mniam ; * Na początku myślałam ,że to jakaś poduszka wyszywana , a tu prosze torcik ; ) I jakie się zdolności ma ; ) Zapraszam do siebie : http://spelniaj-swoje-marzenia.blogspot.com/ Obserwuję Pozdrawiam Serdecznie ; *
OdpowiedzUsuńTort wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńŚliczny! :))
OdpowiedzUsuńWspaniały tort! Mistrzowsko wygląda :)
OdpowiedzUsuńCudowna dekoracja :)
OdpowiedzUsuńprzepiękny, aż żal zjadać...
OdpowiedzUsuńmam taki przepis, ale nie wpadłam na to żeby wykorzystać go jako tort... świetny pomysł! :-)
Co za piękne kwiaty!
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć, ten tort jest przepiękny! Brawo :)
OdpowiedzUsuńZachwycam się tym tortem :D Brawo!
OdpowiedzUsuńŁucjo-ależ on piękny :) Bardzo elegancki :) Podziwiamy , pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny torcik, wiosna na całego u ciebie :-)
OdpowiedzUsuńC u d o w n y !
OdpowiedzUsuńNie będę oryginalna, przepiękny tort.
OdpowiedzUsuńPo prostu podziwiam Twoje zdolności!!!!
OdpowiedzUsuńartystka! :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńPrześliczny! Rany co ja bym oddała, żeby mieć takie zdolności! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za wszystkie komentarze :)
OdpowiedzUsuń