Lekka tarta z cukinii na kruchym, serowym spodzie. Idealny letni obiad. Najlepsza na ciepło z dodatkiem świeżych pomidorów i cebulki. Zapraszam :)
Składniki na spód serowy:
- 260 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 50 g startego twardego sera długodojrzewającego
- jajko
- łyżka zimnej wody
- szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
Masło posiekać nożem, połączyć z pozostałymi składnikami i szybko zagnieść ciasto. Na lekko podsypanym mąką blacie rozwałkować i przełożyć do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy o średnicy 23 cm. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Na schłodzone ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać obciążające kulki do pieczenia (u mnie są to ziarna fasoli). Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, przez 15 minut. Następnie ściągnąć papier i dopiec jeszcze 5 minut.
Składniki na nadzienie:
- ok. 700 g cukinii - najlepiej pół na pół żółtej i zielonej
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- pęczek cienkiego szczypiorku
- 3/4 szklanki śmietany 30%
- 2 łyżki startego twardego sera długodojrzewającego
- czubata łyżka masła
- 3 jajka
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo: kilka kwiatów cukinii do dekoracji
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na sicie na 15 minut by puściła sok. Nadmiar odcisnąć łyżką.
Cebulę, czosnek obrać, posiekać - dusić na maśle przez 2 minuty. Dodać cukinię i mieszając, dusić jeszcze 10 minut na silnym ogniu. Ostudzić. Ubić jajka ze śmietaną, dodać ser, posiekany drobno szczypiorek i cukinię. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłożyć masę na podpieczony spód, ułożyć umyte kwiaty cukini - lekko je docisnąć. Piec 35-40 minut, aż masa się zetnie, a wierzch nabierze złocistego koloru.
Smacznego :)
Źródło: Dynie, cukinie kabaczki - Anna Borowska
Mmm, pyszności. Uwielbiam takie tarty, a ten spód dodatkowo brzmi bardzo kusząco przez dodatek sera.
OdpowiedzUsuńoj, ale to musiało być pyszne!!
OdpowiedzUsuńCukinia i u mnie teraz na porządku dziennym, bo taka młoda jest najlepsza.
OdpowiedzUsuńWspaniałości:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na serowy spód :-) Tarta wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo kusząca i pysznie wygladająca tarta, koniecznie do zrobienia, pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńLOL ;) fajowa, ukradam receptę ;)
OdpowiedzUsuńNo to teraz możesz się mnie spodziewać na obiedzie; D Świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńtakie przepisy to moje smaki :) szczególną miłością darzę tarty :)
OdpowiedzUsuńPyyycha! Idealne smaki dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności:))))
OdpowiedzUsuńależ pysznie ona wygląda :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak świetnie wygląda! Chętnie zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńJak ona piękne się prezentuje! Bardzo wytwornie i smacznie.:)
OdpowiedzUsuńMusi smakować ciekawie :) Ten spód kuszący!
OdpowiedzUsuńTarta, a zwłaszcza spód zapowiada się ciekawie, więc zamarzyła mi się taka tarta :-)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę dostępu do kwiatów cukinii :)
OdpowiedzUsuńPerfekcyjna! :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, tak zielono i... Dla mnie wiosennie :)
OdpowiedzUsuńserowy spód jest intrygujący :)
OdpowiedzUsuńJak tylko wròce z urlopu to zaraz sobie taką zrobie wygląda bosko
OdpowiedzUsuń