Pszenny chleb tostowy. Prosty, smaczny, domowy. Ładnie się kroi i świetnie smakuje. Wychodzą z niego bardzo dobre grzani i tosty, ale również zwykłe kanapki. Zapraszam :)
Składniki:
na długą keksówkę, ok 30 cm
- 540 g mąki pszennej
- 310-320 g wody
- 20 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
- czubata łyżka masła
- czubata łyżka mleka w proszku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto.
Przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą - odstawić do wyrastania na ok. godzinę.
Z ciasta uformować podłużny bochenek i przełożyć go do wyścielonej papierem do pieczenia formy.
Wierzch spryskać olejem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40-60 minut, do podwojenia objętości.
Piec z parą* w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, ok. 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia chleb wyciągnąć z formy i dopiekać na kratce.
Chleb jest gotowy gdy pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce.
Chleb jest gotowy gdy pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce.
* w momencie włożenia chleba do gorącego piekarnika na dno wrzucić 1/2 szklanki kostek lodu, można też wlać szklankę wrzątku do naczynia żaroodpornego.
Źródło: Pracownia Wypieków
Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" - we wrześniu prowadzoną przez Małgosię Akacjowym blogu :)
Jak ja lubię Twoje pieczywo:) chlebuś wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, muszę koniecznie spróbować :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam chleb tostowy, ale sama jeszcze nigdy nie robiłam;) Na pewno skorzystam z przepisu!
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu taki upiec :)
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńJa tez lubię tosty z własnego chleba
Marzy mi się taki chlebuś:)
OdpowiedzUsuńGrzankę z takim chlebkiem bym zjadła! :)
OdpowiedzUsuńWzorcowy chleb upiekłaś, piękny!
OdpowiedzUsuńJaki fajny, puszysty chlebek. Jak z piekarni :-)
OdpowiedzUsuńprzepis podkradam :) buziaki
OdpowiedzUsuń:) cieszę się!
UsuńChlebek jak malowany :) zjadłabym tościka :))
OdpowiedzUsuńświetny pomysł gdy najdzie nas ochota na tosty, a nie chcemy kupnych :) przepis zapisany :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebuś !:)
OdpowiedzUsuńŁucjo-piękny chleb :) Skorzystam z przepisu :) pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńMałgosiu bardzo się cieszę!
UsuńTaki domowy chlebek, musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńmm... 10239 razy lepszy niż sklepowy!
OdpowiedzUsuńŁucjo, jesteś wg mnie absolutną mistrzynią w wypiekaniu chlebów, piekłam tostowy niejeden raz, ale obawiałabym się go umieszczać przy Twoim.
OdpowiedzUsuńBożenko pięknie Ci dziękuję :) Ty zawsze wiesz jak do mnie mówić i poprawić mój humor! :)
UsuńPyszny ,poranne tosty ,mniam.
OdpowiedzUsuńFantastyczny chlebuś :)
OdpowiedzUsuńNie jeden piekarz mógł by się od ciebie uczyć :D
OdpowiedzUsuńchleb wyrósł perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńTosty z takim chlebkiem muszą być obłędne :)
OdpowiedzUsuńfantastyczny, muszę zrobić moim tostożercom :-)
OdpowiedzUsuń