Strony

wtorek, 9 września 2014

Chleb tostowy

Pszenny chleb tostowy. Prosty, smaczny, domowy. Ładnie się kroi i świetnie smakuje. Wychodzą z niego bardzo dobre grzani i tosty, ale również zwykłe kanapki. Zapraszam :)

Składniki:
na długą keksówkę, ok 30 cm
  • 540 g mąki pszennej
  • 310-320 g wody
  • 20 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
  • czubata łyżka masła
  • czubata łyżka mleka w proszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto.
Przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą - odstawić do wyrastania na ok. godzinę.
Z ciasta uformować podłużny bochenek i przełożyć go do wyścielonej papierem do pieczenia formy.
Wierzch spryskać olejem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40-60 minut, do podwojenia objętości.
Piec z parą* w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, ok. 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia chleb wyciągnąć z formy i dopiekać na kratce.

Chleb jest gotowy gdy pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce.

* w momencie włożenia chleba do gorącego piekarnika na dno wrzucić 1/2 szklanki kostek lodu, można też wlać szklankę wrzątku do naczynia żaroodpornego. 



Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" - we wrześniu prowadzoną przez Małgosię  Akacjowym blogu :)

26 komentarzy:

  1. Jak ja lubię Twoje pieczywo:) chlebuś wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, muszę koniecznie spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam chleb tostowy, ale sama jeszcze nigdy nie robiłam;) Na pewno skorzystam z przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę w końcu taki upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny!
    Ja tez lubię tosty z własnego chleba

    OdpowiedzUsuń
  6. Grzankę z takim chlebkiem bym zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wzorcowy chleb upiekłaś, piękny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki fajny, puszysty chlebek. Jak z piekarni :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chlebek jak malowany :) zjadłabym tościka :))

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny pomysł gdy najdzie nas ochota na tosty, a nie chcemy kupnych :) przepis zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Łucjo-piękny chleb :) Skorzystam z przepisu :) pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  12. Taki domowy chlebek, musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mm... 10239 razy lepszy niż sklepowy!

    OdpowiedzUsuń
  14. Łucjo, jesteś wg mnie absolutną mistrzynią w wypiekaniu chlebów, piekłam tostowy niejeden raz, ale obawiałabym się go umieszczać przy Twoim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko pięknie Ci dziękuję :) Ty zawsze wiesz jak do mnie mówić i poprawić mój humor! :)

      Usuń
  15. Nie jeden piekarz mógł by się od ciebie uczyć :D

    OdpowiedzUsuń
  16. chleb wyrósł perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tosty z takim chlebkiem muszą być obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. fantastyczny, muszę zrobić moim tostożercom :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)