Strony

piątek, 12 września 2014

Butter chicken - indyjskie curry z kurczaka

Maślane curry z kurczaka. Danie bardzo aromatyczne i uzależniające. Nam smakowało i lubimy do niego wracać. Przygotowane jest z łatwo dostępnych przypraw, więc i Was zachęcam do spróbowania.
Przepis znalazłam u Natalii z Poezji Smaku

Marynata do mięsa:
  • 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego)
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru
  • 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili
  • opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika
  • duża szczypta soli morskiej

Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć. Kurczaka pokroić w 2 centymetrową kostkę, oprószyć solą i obtoczyć w marynacie. Odstawić na 30 minut.
Następnie kurczaka rozłożyć na papierze do pieczenia lub folii. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 10 minut. Odstawić.

Butter chicken:
  • 1/2 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka
  • 2 czubate łyżki klarowanego masła
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 6 średnich pomidorów malinowych
  • 4 całe strączki zielonego kardamonu
  • 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku
  • 1/2 łyżki świeżego, tartego imbiru
  • 1 łyżeczka mieszanki garam masala
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wykroić gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę.  Zmiksować na gładko. 
Przygotować sobie wszystkie potrzebne przyprawy. Wycisnąć czosnek i zetrzeć  imbir. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Orzechy nerkowca zmiksować na proszek.

W woku lub szerokiej patelni rozpuścić na dużym ogniu dwie czubate łyżki klarowanego masła. Dodać cebulę i smażyć ok. dwie minuty. Następnie dodać imbir i czosnek. Mieszać i podsmażyć kolejną minutę. Wsypać przyprawy w proszku: garam masalę, chili, kolendrę, kozieradkę i kmin rzymski. Podsmażyć ok. trzy minuty ciągle mieszając.
Wlać pomidory, dodać nerkowce, cukier oraz całe ziarna kardamonu. Zamieszać, zmniejszyć ogień i zostawić na 10 minut (co jakiś czas należy mieszać).
Dodać śmietanę i sól do smaku (ok. jednej łyżeczki). Zamieszać i wrzucić kawałki kurczaka. Gotować ok. 10 minut. Przed podaniem wyłowić kardamon i obsypać danie natką pietruszki lub kolendrą.

Podawać z ugotowanym na sypko ryżem basmati.

Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. Ależ mi narobiłaś smaku. Uwielbiam takie indyjskie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie przygotowywałam, a wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zarówno ja,jak i mój mąż uwielbiamy takie smaki-danie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o matko! idealne curry! Mniam! zdecydowanie kupiłaś mnie tym przepisem! uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, uwielbiam takie dania! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zwykle nietypowe połączenie i dużo przypraw:) Musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie smaki, z chęcią wprosiłabym się na obiad; ))

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie podane, świetnie skomponowane danie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. orientalne/indyjskie smaki trafiają do mnie w 100 %:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)