Maślane curry z kurczaka. Danie bardzo aromatyczne i uzależniające. Nam smakowało i lubimy do niego wracać. Przygotowane jest z łatwo dostępnych przypraw, więc i Was zachęcam do spróbowania.
Przepis znalazłam u Natalii z Poezji Smaku.
Marynata do mięsa:
- 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego)
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru
- 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili
- opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika
- duża szczypta soli morskiej
Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć. Kurczaka pokroić w 2 centymetrową kostkę, oprószyć solą i obtoczyć w marynacie. Odstawić na 30 minut.
Następnie kurczaka rozłożyć na papierze do pieczenia lub folii.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 10 minut. Odstawić.
Butter chicken:
- 1/2 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka
- 2 czubate łyżki klarowanego masła
- 2 średniej wielkości cebule
- 6 średnich pomidorów malinowych
- 4 całe strączki zielonego kardamonu
- 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku
- 1/2 łyżki świeżego, tartego imbiru
- 1 łyżeczka mieszanki garam masala
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wykroić gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Zmiksować na gładko.
Przygotować sobie wszystkie potrzebne przyprawy. Wycisnąć czosnek i zetrzeć imbir. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
Orzechy nerkowca zmiksować na proszek.
W woku lub szerokiej patelni rozpuścić na dużym ogniu dwie czubate
łyżki klarowanego masła. Dodać cebulę i smażyć ok. dwie minuty.
Następnie dodać imbir i czosnek. Mieszać i podsmażyć kolejną
minutę. Wsypać przyprawy w proszku: garam masalę, chili, kolendrę,
kozieradkę i kmin rzymski. Podsmażyć ok. trzy minuty ciągle mieszając.
Wlać pomidory, dodać nerkowce, cukier oraz całe ziarna kardamonu. Zamieszać, zmniejszyć ogień i zostawić na
10 minut (co jakiś czas należy mieszać).
Dodać śmietanę i sól do smaku (ok. jednej łyżeczki).
Zamieszać i wrzucić kawałki kurczaka. Gotować ok. 10 minut.
Przed podaniem wyłowić kardamon i obsypać danie natką pietruszki lub kolendrą.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem basmati.
Smacznego :)
Mmm... to musi być pyszne! :-)
OdpowiedzUsuńAleż mi narobiłaś smaku. Uwielbiam takie indyjskie dania :-)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie przygotowywałam, a wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńZarówno ja,jak i mój mąż uwielbiamy takie smaki-danie do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńo matko! idealne curry! Mniam! zdecydowanie kupiłaś mnie tym przepisem! uwielbiam!
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam takie dania! Pycha :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle nietypowe połączenie i dużo przypraw:) Musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńPyszne danie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki, z chęcią wprosiłabym się na obiad; ))
OdpowiedzUsuńPięknie podane, świetnie skomponowane danie :)
OdpowiedzUsuńorientalne/indyjskie smaki trafiają do mnie w 100 %:)
OdpowiedzUsuń