expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 5 września 2014

Pstrąg z salsą z mango i kaszą jaglaną

Agnieszka z bloga Agusiowe Gotowanie zaprosiła mnie i inne blogerki do wspólnego gotowania.  Celem akcji jest zwrócenie naszej uwagi na ryby w codziennym jadłospisie, oraz poznanie nowych blogów. Każda z nas miała przygotować rybę z owocami i już nie mogę się doczekać by zobaczyć co dobrego przygotowały inne blogerki :) 

Moja propozycja to pieczony pstrąg, podany z kaszą jaglaną i salsą z mango. Połączenie początkowo zaskakujące, ostatecznie wyszło idealne. Delikatna pieczona ryba połączona ze słodko-ostrą salsą z mango i lekką aromatyczną kaszą jaglaną. Danie bardzo nam smakowało i cieszę się że Aga zmotywowała mnie to przekopania internetu w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu :) Przy okazji znalazłam kilka innych propozycji, które chętnie wypróbuję. Zapraszam :) 

Kasza jaglana:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka wody
  • 2 łyżki masła
  • łyżka natki pietruszki
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
Wodę zagotować, posolić. Wsypać przepłukaną kaszę i gotować na wolnym ogniu 15 minut, aż kasza zmięknie i wypije całą wodę. Dodać masło, natkę pietruszki - wymieszać i doprawić solą i pieprzem. 

Pstrąg:
  • 2 średnie pstrągi
  • sól
  • 2 łyżki masła
Rybę umyć, dokładnie osuszyć. Oprószyć solą i do każdej włożyć po łyżce masła.  Każdą zawinąć w papier do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni - 30 minut. 

W tym czasie przygotować salsę mango:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 dojrzałe mango
  • 1/4 małej czerwonej papryki słodkiej
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 mała cebulka szalotka
  • około 3 łyżek miodu + 1 łyżeczka brązowego cukru (w zależności od stopnia dojrzałości mango)
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 1/2 szklanki posiekanej kolendry
  • czerwona cebula
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Mango, paprykę, chilli i szalotkę pokroić w kosteczkę.
Na rozgrzany olej wrzucić mango, paprykę i chili, dodać kurkumę. Dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać szalotkę, miód i cukier, przykryć i dusić kolejne 10 minut, aż składniki będą miękkie. Wlać sok z pomarańczy i gotować bez przykrycia aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Wymieszać z kolendrą, doprawić solą oraz pieprzem.
Czerwoną cebulę pokroić w krążki i usmażyć na patelni grillowej. Gdy będzie miękka i pokryje się brązowymi paskami zdjąć z patelni i pokroić w kosteczkę. Dodać do salsy z mango.

Na talerzach rozłożyć gorącą kaszę jaglaną, rybę, którą polać salsą z mango. 
Smacznego :) 

Źródło: Kwestia Smaku

Razem ze mną udział w akcji wzięły: 












25 komentarzy:

  1. a miała zrobić dorsza z mango:) bardzo fajna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pstrąga,a z takimi dodatkami zapewne smakuje wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łucjo pychaaa! zdrowo i pięknie podane:)dziękuję za współorganizację i udział w zabawie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łucjo dziękuje i Tobie za zaproszenie. Fajnie sie razem gotowało a ryby sa naszym ulubionym daniem w menu. Miło mi było :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O i u Ciebie rybka z owocami:-) Muszę sapróbowac;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. No proszę, kolejny blog, kolejny genialny przepis, rybka wygląda bardzo zachęcająco ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zwykle piękne i pewnie smaczne :-) dziękuję za wspólne gotowanie i zaproszenie do wspólnej zabawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! Ale to się pysznie prezentuje :) Zapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda tak pysznie i kolorowo :) dziękujemy za wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne połączanie smaków, ja nawet kupiłam rybę no ale ... nie zdążyłam mam nadzieję że następnym razem mnie zaprosicie :) do jakieś akcji, buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj taki pstrąg, bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjadłabym takiego pstrąga :) Super pomysł i piękne zdjęcia :)) Dziękuję również za wspólne gotowanie :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Kolejna świetna propozycja, wygląda pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam,.. aż pociekła mi ślinka... BOMBA!

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne rybki porobiłyśmy :) dziękuję za wspólne gotowanie!

    OdpowiedzUsuń
  17. O mniam, wygląda pysznie. Uwielbiam pstrąga:)

    OdpowiedzUsuń
  18. taka rybka o tej porze roku-mmm.. smakuje idealnie! :)
    z kaszą-super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy nie łączyłam ryby w ten sposób, bardzo pomysłowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Moje smaki, wygląda obłędnie, samo zdrowie taka rybka:-) dziękuje za wspólne gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale smakowicie wygląda! Dzięki za wspólne gotowanie :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU