Agnieszka z bloga Agusiowe Gotowanie zaprosiła mnie i inne blogerki do wspólnego gotowania. Celem akcji jest zwrócenie naszej uwagi na ryby w codziennym jadłospisie, oraz poznanie nowych blogów. Każda z nas miała przygotować rybę z owocami i już nie mogę się doczekać by zobaczyć co dobrego przygotowały inne blogerki :)
Moja propozycja to pieczony pstrąg, podany z kaszą jaglaną i salsą z mango. Połączenie początkowo zaskakujące, ostatecznie wyszło idealne. Delikatna pieczona ryba połączona ze słodko-ostrą salsą z mango i lekką aromatyczną kaszą jaglaną. Danie bardzo nam smakowało i cieszę się że Aga zmotywowała mnie to przekopania internetu w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu :) Przy okazji znalazłam kilka innych propozycji, które chętnie wypróbuję. Zapraszam :)
Kasza jaglana:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- szklanka wody
- 2 łyżki masła
- łyżka natki pietruszki
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Wodę zagotować, posolić. Wsypać przepłukaną kaszę i gotować na wolnym ogniu 15 minut, aż kasza zmięknie i wypije całą wodę. Dodać masło, natkę pietruszki - wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Pstrąg:
- 2 średnie pstrągi
- sól
- 2 łyżki masła
Rybę umyć, dokładnie osuszyć. Oprószyć solą i do każdej włożyć po łyżce masła. Każdą zawinąć w papier do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni - 30 minut.
W tym czasie przygotować salsę mango:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 dojrzałe mango
- 1/4 małej czerwonej papryki słodkiej
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1 mała cebulka szalotka
- około 3 łyżek miodu + 1 łyżeczka brązowego cukru (w zależności od stopnia dojrzałości mango)
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 1/2 szklanki posiekanej kolendry
- czerwona cebula
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Mango, paprykę, chilli i szalotkę pokroić w kosteczkę.
Na rozgrzany olej wrzucić mango, paprykę i chili, dodać kurkumę. Dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać szalotkę, miód i cukier, przykryć i dusić kolejne 10 minut, aż składniki będą miękkie. Wlać sok z pomarańczy i gotować bez przykrycia aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Wymieszać z kolendrą, doprawić solą oraz pieprzem.
Na rozgrzany olej wrzucić mango, paprykę i chili, dodać kurkumę. Dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać szalotkę, miód i cukier, przykryć i dusić kolejne 10 minut, aż składniki będą miękkie. Wlać sok z pomarańczy i gotować bez przykrycia aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Wymieszać z kolendrą, doprawić solą oraz pieprzem.
Czerwoną cebulę pokroić w krążki i usmażyć na patelni grillowej. Gdy będzie miękka i pokryje się brązowymi paskami zdjąć z patelni i pokroić w kosteczkę. Dodać do salsy z mango.
Na talerzach rozłożyć gorącą kaszę jaglaną, rybę, którą polać salsą z mango.
Na talerzach rozłożyć gorącą kaszę jaglaną, rybę, którą polać salsą z mango.
Smacznego :)
Źródło: Kwestia Smaku
Razem ze mną udział w akcji wzięły:
a miała zrobić dorsza z mango:) bardzo fajna propozycja:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pstrąga,a z takimi dodatkami zapewne smakuje wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńŁucjo pychaaa! zdrowo i pięknie podane:)dziękuję za współorganizację i udział w zabawie:)
OdpowiedzUsuńŁucjo dziękuje i Tobie za zaproszenie. Fajnie sie razem gotowało a ryby sa naszym ulubionym daniem w menu. Miło mi było :-)
OdpowiedzUsuńO i u Ciebie rybka z owocami:-) Muszę sapróbowac;-)
OdpowiedzUsuńNo proszę, kolejny blog, kolejny genialny przepis, rybka wygląda bardzo zachęcająco ! :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle piękne i pewnie smaczne :-) dziękuję za wspólne gotowanie i zaproszenie do wspólnej zabawy :-)
OdpowiedzUsuńWow! Ale to się pysznie prezentuje :) Zapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńwygląda tak pysznie i kolorowo :) dziękujemy za wspólne gotowanie :)
OdpowiedzUsuńCudowne połączanie smaków, ja nawet kupiłam rybę no ale ... nie zdążyłam mam nadzieję że następnym razem mnie zaprosicie :) do jakieś akcji, buziaki :)
OdpowiedzUsuńOj taki pstrąg, bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńZjadłabym takiego pstrąga :) Super pomysł i piękne zdjęcia :)) Dziękuję również za wspólne gotowanie :)))
OdpowiedzUsuńKolejna świetna propozycja, wygląda pięknie! :)
OdpowiedzUsuńmniam,.. aż pociekła mi ślinka... BOMBA!
OdpowiedzUsuńPyszne rybki porobiłyśmy :) dziękuję za wspólne gotowanie!
OdpowiedzUsuńO mniam, wygląda pysznie. Uwielbiam pstrąga:)
OdpowiedzUsuńtaka rybka o tej porze roku-mmm.. smakuje idealnie! :)
OdpowiedzUsuńz kaszą-super pomysł!
Bardzo smaczny obiad.
OdpowiedzUsuńNigdy nie łączyłam ryby w ten sposób, bardzo pomysłowe! :)
OdpowiedzUsuńSame pyszne i zdrowe składniki!
OdpowiedzUsuńMoje smaki, wygląda obłędnie, samo zdrowie taka rybka:-) dziękuje za wspólne gotowanie
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda! Dzięki za wspólne gotowanie :D
OdpowiedzUsuńCo za połączenie!
OdpowiedzUsuń