Rozgrzewający i bardzo sycący krem z selera, pietruszki i ziemniaków. Podałam go z chrupiącymi chipsami z pietruszki. Przygotowaną w ten sposób pietruszkę polecam nie tylko do zup, ale również jako zdrową przekąskę :) Zapraszam!
Składniki na krem z warzyw:
- 500 g selera
- 200 g pietruszki
- 350 g ziemniaków
- 100 g śmietanki 30%
- 1 cm świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa i chili - do smaku
Seler, pietruszkę, ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Imbir, czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać.
W garnku rozgrzać masło, dodać listki laurowe i ziele angielskie, chwilę podprażyć, uważając by nie spalić przypraw. Następnie dodać czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć i dodać seler, pietruszkę i ziemniaki. Często mieszając podsmażać warzywa na średnim ogniu, ok. 10 minut. Wlać litr wody, przykryć i dusić aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, wyłowić listki i ziele, całość zmiksować na gładko. Dodać śmietankę, zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem, dużą ilością gałki muszkatołowej i chili. ( ze względu na dzieci chili sypaliśmy dopiero do talerzy).
W razie potrzeby dodać wody.
Chipsy z pietruszki:
- ok. 200 g pietruszki
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- sól morska
Pietruszkę obrać, umyć i osuszyć, Przy pomocy tarki pokroić na cieniutkie plastry. Gotową skropić oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli. Wymieszać, rozłożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem, aż będą chrupiące - ok. 10-15 minut.
Gorącą zupę podawać z chipsami z pietruszki.
Smacznego :)
Pyszna zupa musiała być :)
OdpowiedzUsuńŚwietny, pomysłowy przepis :-)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł na pietruszkowe chipsy:)
OdpowiedzUsuńTe chipsy bardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i super pomysł z chipsami :)
OdpowiedzUsuńKrem idealny ! Bardzo odpowiadają mi te smaki a prezentacja - bomba :)
OdpowiedzUsuńPięknie podany :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kremy :-) a twoja wygląda super smacznie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tymi białymi warzywami! Musiał być pyszny!
OdpowiedzUsuńTakiej kombinacji jeszcze nie robiłam, a że krem z każdego tego warzywa bardzo lubimy, to w niedługim czasie skuszę sie na podobny przepis:)
OdpowiedzUsuńpyszności, wygląda wspaniale, przyrządzamy podobną, pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńKremik-smakowitość niom niom...
OdpowiedzUsuńzupka wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUzupełniam swój papierowy przepiśnik i chyba muszę wpisać ten krem w dział zup :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam własnie taką zupę:)
OdpowiedzUsuńI krem i chipsy bardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńChipsy bardzo mi się podobają. A zupki kremy uwielbiam. Zjadłabym taką miseczkę oj zjadła
OdpowiedzUsuńfantastyczny pomysł :-)
OdpowiedzUsuń