Strony

sobota, 13 września 2014

Krem z białych warzyw - z pietruszkowymi chipsami

Rozgrzewający i bardzo sycący krem z selera, pietruszki i ziemniaków. Podałam go z chrupiącymi chipsami z pietruszki. Przygotowaną w ten sposób pietruszkę polecam nie tylko do zup, ale również jako zdrową przekąskę :) Zapraszam! 

Składniki na krem z warzyw:
  • 500 g selera
  • 200 g pietruszki
  • 350 g ziemniaków
  • 100 g śmietanki 30%
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa i chili - do smaku
Seler, pietruszkę, ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Imbir, czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. 
W garnku rozgrzać masło, dodać listki laurowe i ziele angielskie, chwilę podprażyć, uważając by nie spalić przypraw. Następnie dodać czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć i dodać seler, pietruszkę i ziemniaki. Często mieszając podsmażać warzywa na średnim ogniu, ok. 10 minut. Wlać litr wody, przykryć i dusić aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, wyłowić listki i ziele, całość zmiksować na gładko. Dodać śmietankę, zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem, dużą ilością gałki muszkatołowej i chili. ( ze względu na dzieci chili sypaliśmy dopiero do talerzy). 
W razie potrzeby dodać wody. 

Chipsy z pietruszki:
  • ok. 200 g pietruszki
  • łyżka oliwy 
  • ząbek czosnku
  • sól morska
Pietruszkę obrać, umyć i osuszyć, Przy pomocy tarki pokroić na cieniutkie plastry. Gotową skropić oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli. Wymieszać, rozłożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem, aż będą chrupiące - ok. 10-15 minut. 

Gorącą zupę podawać z chipsami z pietruszki.
Smacznego :) 

18 komentarzy:

  1. Pyszna zupa musiała być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się pomysł na pietruszkowe chipsy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te chipsy bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny i super pomysł z chipsami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krem idealny ! Bardzo odpowiadają mi te smaki a prezentacja - bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię kremy :-) a twoja wygląda super smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł z tymi białymi warzywami! Musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiej kombinacji jeszcze nie robiłam, a że krem z każdego tego warzywa bardzo lubimy, to w niedługim czasie skuszę sie na podobny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszności, wygląda wspaniale, przyrządzamy podobną, pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  10. Kremik-smakowitość niom niom...

    OdpowiedzUsuń
  11. Uzupełniam swój papierowy przepiśnik i chyba muszę wpisać ten krem w dział zup :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam własnie taką zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chipsy bardzo mi się podobają. A zupki kremy uwielbiam. Zjadłabym taką miseczkę oj zjadła

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)