Pomidorowo-serowa tarta na kruchym spodzie, z dodatkiem mąki kukurydzianej. Bardzo nam smakowała i chętnie do niej wracamy. Zapraszam:)
Składniki na spód:
- łyżka białego octu winnego
- 60 ml zimnej wody
- 85 g mąki pszennej
- 85 g drobnej mąki kukurydzianej
- łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g zimnego masła
Ocet wlać do wody. Mieszankę umieścić na kilka minut w zamrażalniku.
Masło pokroić w kosteczkę i połączyć z mąkami, solą i cukrem. Kiedy utworzy się kruszonka dodać schłodzoną wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę i spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować między foliami spożywczymi na wielkość o kilka centymetrów większą niż średnica formy.
Włożyć do foremki, docisnąć masę do brzegów i odciąć wystające resztki ciasta. Schłodzić w lodówce przez 15 minut.
Następnie przykryć pergaminem, na który wysypać ziarna fasoli (lub kuleczki obciążające). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - 20 minut. Po tym czasie usunąć papier i dopiekać jeszcze 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
Składniki na nadzienie:
- ok. 700 g pomidora
- papryka
- mała cebula
- 2 jaja
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- łyżeczka cukru
- 100 g żółtego sera (u mnie gouda)
- 100 g żółtego sera dojrzewającego 6 miesięcy
Pomidory pokroić w półcentymetrowe płasty, oczyścić z pesteczek. Plastry pomidora i paprykę posmarować oliwą, wyłożyć na blasze wyścielonej papierem i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąć na deskę wyścieloną ręcznikiem papierowym, tak by odsączyć je z nadmiaru soku. Paprykę zawinąć na chwilę w folię aluminiową, następnie obrać ze skórki.
Cebulę obrać ,posiekać.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać cebulę, przyprawy i starty na tarce ser. Wszystko połączyć.
Na spodzie tarty ułożyć plastry pomidora i pokrojoną w kostkę paprykę. Na warzywach wyłożyć masę serowo-jajeczną.
Piec 35-45 minut, aż masa się zetnie, najlepiej na dolnym poziomie piekarnika.
Smacznego :)
Inspiracja: Magazyn Kuchnia
Tartę na wytrawnie jadłam raz i jest pyszna więc na pewno przetestuję i taką :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na tartę!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :-)
OdpowiedzUsuńTarty bardzo lubię, ale mój M już nie, ale taka by mu smakowała, bo nie dość że pięknie wygląda to w farszu wszystko to co lubi:)
OdpowiedzUsuńWymienisz się na kebaba?:))) Kocham tarty,muszę znów zrobić,tym razem Twoją:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty, a Twoja wygląda tak smacznie, że zjadłabym ją z przyjemnością:)
OdpowiedzUsuńTarta z takim nadzieniem musi być przepyszna! Palce lizać :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju tarty, są po prostu pyszne, więc i Twoja na pewno by mi zasmakowała; )
OdpowiedzUsuńświetna! wygląda jak włoska pizza! :)
OdpowiedzUsuńPiękna i chyba się na nią skuszę.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Kusząca propozycja!
OdpowiedzUsuńApetyczna!
OdpowiedzUsuńWspaniale musiała smakować :)!
OdpowiedzUsuńmoje smaki:) kocham pomidory i sery a tarty z nich jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować przepis :D
OdpowiedzUsuńJaka pyszna wersja dla wegetarian, bardzo lubię takie. Pomidory teraz takie dobre że nic tylko wcinać. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDodałabym jeszcze wędzonego łososia i byłby ideał :D
OdpowiedzUsuń