expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 15 września 2014

Tarta pomidorowa

Pomidorowo-serowa tarta na kruchym spodzie, z dodatkiem mąki kukurydzianej. Bardzo nam smakowała i chętnie do niej wracamy. Zapraszam:)

Składniki na spód:
  • łyżka białego octu winnego
  • 60 ml zimnej wody
  • 85 g mąki pszennej
  • 85 g drobnej mąki kukurydzianej
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g zimnego masła
Ocet wlać do wody. Mieszankę umieścić na kilka minut w zamrażalniku. 
Masło pokroić w kosteczkę i połączyć z mąkami, solą i cukrem. Kiedy utworzy się kruszonka dodać schłodzoną wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę i spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować między foliami spożywczymi na wielkość o kilka centymetrów większą niż średnica formy. 
Włożyć do foremki, docisnąć masę do brzegów i odciąć wystające resztki ciasta. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. 
Następnie przykryć pergaminem, na który wysypać ziarna fasoli (lub kuleczki obciążające). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - 20 minut. Po tym czasie usunąć papier i dopiekać jeszcze 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. 

Składniki na nadzienie:
  • ok. 700 g pomidora
  • papryka
  • mała cebula
  • 2 jaja
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżeczka cukru
  • 100 g żółtego sera (u mnie gouda)
  • 100 g żółtego sera dojrzewającego 6 miesięcy
Pomidory pokroić w półcentymetrowe płasty, oczyścić z pesteczek. Plastry pomidora i paprykę posmarować oliwą, wyłożyć na blasze wyścielonej papierem i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąć na deskę wyścieloną ręcznikiem papierowym, tak by odsączyć je z nadmiaru soku. Paprykę zawinąć na chwilę w folię aluminiową, następnie obrać ze skórki.
Cebulę obrać ,posiekać. 
Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać cebulę, przyprawy i starty na tarce ser. Wszystko połączyć. 
Na spodzie tarty ułożyć plastry pomidora i pokrojoną w kostkę paprykę. Na warzywach wyłożyć masę serowo-jajeczną. 
Piec 35-45 minut, aż masa się zetnie, najlepiej na dolnym poziomie piekarnika. 

Smacznego :) 

Inspiracja: Magazyn Kuchnia

17 komentarzy:

  1. Tartę na wytrawnie jadłam raz i jest pyszna więc na pewno przetestuję i taką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarty bardzo lubię, ale mój M już nie, ale taka by mu smakowała, bo nie dość że pięknie wygląda to w farszu wszystko to co lubi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wymienisz się na kebaba?:))) Kocham tarty,muszę znów zrobić,tym razem Twoją:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tarty, a Twoja wygląda tak smacznie, że zjadłabym ją z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta z takim nadzieniem musi być przepyszna! Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty, są po prostu pyszne, więc i Twoja na pewno by mi zasmakowała; )

    OdpowiedzUsuń
  7. świetna! wygląda jak włoska pizza! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna i chyba się na nią skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie :) Kusząca propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  10. moje smaki:) kocham pomidory i sery a tarty z nich jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiej jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaka pyszna wersja dla wegetarian, bardzo lubię takie. Pomidory teraz takie dobre że nic tylko wcinać. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dodałabym jeszcze wędzonego łososia i byłby ideał :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU