Czekolada, dynia i orzechy! Połączenie idealne :) Ciasto jest bardzo czekoladowe, pełne chrupiących orzechów i niesamowicie pachnące. Mimo dużej ilości czekolady pozostaje lekkie i ładnie rośnie.
Najlepsze drugiego dnia, choć szczerze mówiąc nie wiem kto potrafiłby powstrzymać się przed zjedzeniem ciasta od razu. Na szczęście pieczone jest w dużej formie więc na drugi dzień też coś zostanie. Zapraszam :)
Składniki:
forma o średnicy 23 cm
- 125 g orzechów pecan - u mnie Orzechy Pecan Piątnica
- łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 225 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej
- 150 g masła + do wysmarowania formy
- 3 jajka
- 275 g ciemnego cukru muscovado
- 275 ml wody
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 250 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- 100 g dyni, startej na małych oczkach
- kakao do oprószenia
Formę wysmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia.
W miseczce wymieszać orzechy z pieprzem. Wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i prażyć w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, ok. 10 minut - do nabrania złocistego koloru i kruchości. Wystudzić i z grubsza posiekać.
W żaroodpornej miseczce roztopić czekoladę z masłem nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Dno miseczki nie może dotykać powierzchni wody.
Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać stopioną czekoladę, a następnie wodę i ziarenka wanilii. Mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dodać dynię, orzechy - zamieszać.
Gotową masę przelać do formy, piec w temperaturze 170 stopni ok. 1 godzinę i 10 minut (u mnie godzina), do suchego patyczka.
Ostudzić w formie przez 10 minut, następnie wyłożyć na kratkę do zupełnego wystudzenia. Ostudzone ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego :)
Źródło: Czekolada, Eric Lanlard
Do ciasta wykorzystałam orzechy, które otrzymałam od firmy Piątnica.
Taką paczuszkę dostałam od sklepu Piątnica :)
Jak dla mnie połączenie idealne. Z chęcią porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda bardzo smakowicie, zobaczę czy uda sie mi kupić pekany i może sie skuszę:)
OdpowiedzUsuńAle piękny zapas:) A ciasto idealne na jesienne smutki:))
OdpowiedzUsuńFajne ciacho i piękne, jesienne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńI paczuszki, i ciasta zazdraszczam! :D
OdpowiedzUsuńNacieszę oko tym smakołykiem,bo za oknem pada i wieje...
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie smakowe! Oj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńCiacho z orzechami pecam mniam. Porywam kawałek. Bardzo fajna paczuszka to teraz będzie się działo w kuchni :-)
OdpowiedzUsuńale paka! Super, fajne produkty, zazdroszczę współpracy :)
OdpowiedzUsuńa ciacho? Pierwsza klasa! Dla mnie bomba, mniam.. wygląda na wilgotne, ale piszesz, że lekkie i puszyste.. a więc idealne :)
Smaczne ciasto i produkty do wykorzystania.
OdpowiedzUsuńGenialne musiało być to ciacho :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje, ustawiam się w kolejce po kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńCiacho pycha wyglada fantastycznie a paczuszka pelna dobroci, super
OdpowiedzUsuńAle pyszne jesienne ciacho :)
OdpowiedzUsuńGratuluję współpracy :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz takiego ciasta...
Piękne ciasto, a połączenie pekanów i czekolady to strzał w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne!
OdpowiedzUsuńMusi naprawdę świetnie smakować, wygląda tak wspaniale :)
OdpowiedzUsuńAle dostałaś wspaniałą paczkę; ) A ciacho ma super strukturę; ))
OdpowiedzUsuńNa pewno smakowite Łucjo.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo ładnie.
ale bogata paczuszka! :) a ciacho przygotowałaś iście jesienne :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie idealne, chętnie bym się wprosiła na takie ciacho ;)
OdpowiedzUsuńo mamo.... wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńdyniowy wypiek to coś zdecydowanie dla mnie! pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńO ! Święty Mikołaj już chodzi?
OdpowiedzUsuńCiasto przepysznie wygląda ,Łucjo, ależ musi być dobre.
Ten pazur pieprzowy jest genialny! Zapamiętam.
Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńJuż czuje jego zapach :) czasem chciałabym nie chodzić do pracy tylko pichcić pichcić i pichcić ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałości! Pozdrawiam i zapraszam do Naszego kulinarnego świata!
OdpowiedzUsuńWykorzystałam przepis, ale dodałam gruszki i żurawinę. Dynia królowała zbyt długo. ;) Receptura zacna, ciacho wyszło przepyszne! Dziękuję!
OdpowiedzUsuń