Czy ktoś potrafi się mu oprzeć ?! Nie znam nikogo takiego :) Na szczęście ciasto jest na tyle słodkie, że mi jeden kawałek do kawy zdecydowanie wystarczy. Jeśli jeszcze nie robiliście ciasta 3bit to polecam. Jest proste, nie potrzeba do niego piekarnika i pięknie się prezentuje. Przepis dostałam wiele lat temu od przyjaciółki.
Zapraszam :)
Składniki:
forma o wymiarach ok. 20x30 cm
- 350 g herbatników
- 400 g śmietanki 30%
- łyżka cukru pudru
- puszka masy kajmakowej
- kilka kostek czekolady do dekoracji
Składniki na masę budyniową:
- 750 ml mleka
- 4 jajka
- łyżka cukru waniliowego
- 120 g cukru
- 125 g masła
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mąki pszennej
Szklankę mleka odlać, resztę zagotować z cukrem i masłem. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąkami. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i stale mieszając gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje (początkowo mieszam łyżką, ale gdy masa zaczyna gęstnieć używam miksera na najniższych obrotach i miksuję tak by nie tworzyły się grudki).
Formę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki, na nich rozsmarować masę kajmakową (jeśli jest bardzo gęsta, można włożyć puszkę na kilka minut do gorącej wody).
Na masie rozłożyć drugą warstwę herbatników i wylać na nie ciepłą warstwę budyniową. Budyń przykryć herbatnikami. Chwilę odczekać by ciasto przestygło.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć na herbatniki i oprószyć startą na drobnych oczkach czekoladą.
Gotowe ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)
świetne Ci wyszło:)
OdpowiedzUsuńRobiłam, jadłam i bardzo lubię:) Twoje ciasto wyszło idealnie. Aż nabrałam na nie ochoty:)
OdpowiedzUsuńJa napewno nie potrafię mu się oprzeć:)u mnie cała porcja znika w jeden dzień:)
OdpowiedzUsuńPiękne warstwy Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńUwieeeeeelbiam;))
OdpowiedzUsuńJakie równiutkie warstwy. Uwielbiam to ciacho :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam, skusiłabym się na taki idealny kawałek :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię to ciasto, tak więc poproszę o kawałeczek do kawki:)
OdpowiedzUsuńUzależnia ,dlatego już go nie piekę.
OdpowiedzUsuńKlasyka :) Wyszło idealnie :)
OdpowiedzUsuńDla mnie to ciasto jest za słodkie hihi :)
OdpowiedzUsuńkilka lat temu miałyśmy z mamą takiego hopla na jego punkcie, że gościł u nas co niedziela :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto i dawno go nie jadłam. Poproszę kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńIle razy natknę się na ten przepis, tylekroć obiecuję sobie wkrótce zrobić. Być może tym razem obietnicy sobie dotrzymam, tym bardzie,że składniki potrzebne do tego ciasta przeważnie mam wszystkie .
OdpowiedzUsuńŁadnie pokazałaś.
Pozdrawiam
Niestety nie należę do osób, które potrafią się temu ciastu oprzeć :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam go i też nie potrafię się mu oprzeć :)
OdpowiedzUsuńIle ja się zbieram do tego ciasta! Muszę je w końcu zrobić bo na pewno jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńno cudowny, ale trochę zapominany klasyk!
OdpowiedzUsuńBomba :)
świetne ciacho ale faktycznie mega słodkie :P
OdpowiedzUsuńpiękne ciasto! aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam 3bit :)
OdpowiedzUsuń