Tort który pojawia się u nas przy ważnych uroczystościach rodzinnych i świętach. Cięższy od tradycyjnych tortów biszkoptowych. Bez grama mąki, w całości wykonany z orzechów włoskich. Pachnący i wilgotny, przełożony lekkim, mało słodkim kremem na bazie serka, który samodzielnie robimy z mleka, śmietany i jajek.
Tort został upieczony na potrzeby drugiego numeru magazynu "Kocioł" - tworzonego przez dolnośląskich blogerów kulinarnych. Bohaterami numeru były orzechy i buraki.
Mój przepis na sałatkę z buraczków i papryki pojawi się na blogu jeszcze w tym tygodniu, a tymczasem zapraszam Was do lektury. Wystarczy kliknąć w link i pobrać magazyn:
Składniki na blaty orzechowe:
tortownica o średnicy 20 cm
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 200 g cukru
- 6 jaj
- 2 łyżki kaszy manny
- 1/2 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilka orzechów do dekoracji
Dno tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy kaszę mannę, bułkę tartą, ekstrakt waniliowy i orzechy. Składniki łączymy, następnie dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek. Delikatnie, mikserem na najniższych obrotach miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą.
Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 ° C. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.
Składniki na masę:
- 1 litr świeżego mleka 3,2 %
- 400 g gęstej śmietany 18%
- 5 jaj
- 250 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
Jajka lekko roztrzepujemy ze śmietaną. Mleko zagotowujemy, wlewamy śmietanę z jajkami i na bardzo małym ogniu podgrzewamy, aż masa się zetnie i zrobi się serek. Gdyby serek nie chciał się ściąć, odstawiamy mieszankę, lekko studzimy a następnie ponownie ogrzewamy na bardzo małym ogniu.
Całość odlewamy na sitko wyścielone gazą lub tetrą. Dokładnie odsączamy serek i całkowicie studzimy.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stale miksując dodajemy stopniowo serek i miksujemy aż składniki się połączą.
Gotową masą przekładamy orzechowe blaty, zostawiając trochę do ozdobienia góry tortu. Wierzch dekorujemy orzechami.
Smacznego :)
Ale pysznie wygląda :-) mniam. Zapisze sobie przepis i z chęcią zrobię przy uroczystości domowej :-):-):-) miłego dzionka :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie i apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńtort 1sza klasa.. jakież równe warstwy zarówno kremu jak i blatów..
OdpowiedzUsuńMistrzostwo :)
ale bym zjadła teraz taki do kawy:)
OdpowiedzUsuńwspaniały i jaki wysoki :)
OdpowiedzUsuńBardzo okazały:)i piękny talerzyk:)
OdpowiedzUsuńTort jak z marzeń:)
OdpowiedzUsuńale Ci piękny wyszedł !!
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda przepysznie ! I zapewne też tak smakuje
OdpowiedzUsuńZjawiskowy :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i pewnie też tak smakuję:)
OdpowiedzUsuńZamawiam od razu dwa takie wieeelkie kawałki!
OdpowiedzUsuńAleż apetyczny ten Twój tort, zresztą, jak wszystkie :-)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie jak fenomenalnie musiał smakować ;)
OdpowiedzUsuńAleż boski tort! Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńtort obłędny, zażądam taki na urodziny :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, ze na moje urodziny nikt takiego mi nie upiekł...:(
OdpowiedzUsuńRewelacyjny, zjadłabym kawałek z największą przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńTort jak marzenie... Klasyczny i piękny :)
OdpowiedzUsuńŁucjo, torty równe jak stół, a jednocześnie bardzo domowo wyglądające, to jak bajka z tysiąca i jednej nocy. Nie mam "ręki" do tortów tym bardziej podziwiam Twoje umiejętności. Moja kochana teściowa piekła wspaniały tort orzechowy, niemal dokładnie z takiej receptury.:Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBożenko bo to właśnie tort jaki się dawniej piekło! Moja mama piekła nam go zawsze na Boże Narodzenie i Nowy rok :) Warto wracać do takich smaków :)
UsuńFantastyczny ten tort :) i magazyn,, Kocioł,, suuuper :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :) Ciekawy pomysł na krem :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że dobrą okazją do jego zrobienia, będzie także brak okazji i spróbuję go zrobić w przyszłym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńAgatko bardzo się cieszę ;)
UsuńImponujący tort i dla mnie niesamowite, że zupełnie bez mąki :) wygląda pięknie, równiutkie blaty i piękny kontrastujący z nimi krem :) ach...powzdycham do zdjęcia :) pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńczy kasza do ciasta ma być sucha?
OdpowiedzUsuńTak, sucha :)
Usuń