Lekki, puszysty i wilgotny piernik z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową. Naprawdę pyszny i wart upieczenia nie tylko na święta. Można go jeść od razu po upieczeniu, albo upiec wcześniej i przez kilka dni przechowywać w szczelnym pojemniku. Zapraszam :)
Składniki:
keksówka o wymiarach ok. 12x25 cm
- 125 g masła
- 250 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika, najlepiej domowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 pełne łyżki kawy zbożowej, u mnie Inka
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- kilka łyżek powideł do przełożenia
W szerokim rondelku, na małym ogniu roztopić masło z cukrem. Dodać miód,
powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon i kakao.
Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając.
Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i
dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko
szybko i energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas
mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko.
Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki. Gotową przelać do posmarowanej masłem i obsypanej mąką formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, ok. 50 minut, do suchego patyczka (piekłam kilka minut dłużej).
Po upieczeniu całkowicie ostudzić, przekroić wzdłuż i posmarować powidłami, złożyć.
Jeśli powidła są za rzadkie, można je umieścić w rondelku z łyżką wody i chwilę podgrzewać na małym ogniu, przestudzić i przełożyć piernik.
Polewa:
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% - 36%
- 1 łyżka kawy zbożowej np. Inki
- 100 g mlecznej czekolady, może być gorzka
Śmietankę wlać do miseczki i umieścić nad garnkiem z lekko gotującą się wodą.
Dodać kawę i drobno pokrojoną czekoladę. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Polewą oblać piernik. Można go dowolnie ozdobić.
Smacznego : )
Źródło: Kwestia Smaku
Piernik dodaję do akcji "Festiwal pierniczków" prowadzonej przez Majankę :)
Wyszedł Ci wprost idealny :)
OdpowiedzUsuńBoski :)))
OdpowiedzUsuńRewelacyjny piernik :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńWspanialy. Uwielbiam pierniki ;)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńAle perfekcyjny wyszedł:))
OdpowiedzUsuńPodpisuje się pod wszystkimi ochami :D Piernik wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńIdealny piernik. Przeniósł mnie w czasy dzieciństwa. Dzięki wielkie za podróż :)
OdpowiedzUsuńtaki piernik najbardziej lubi moja mama i też często go piekę nawet w okresie pozaświątecznym:-)
OdpowiedzUsuńJa już się nie mogę doczekać, jak upiekę piernik staropolski, jestem tak ciekawa tego smaku, że powoli już nie umiem wytrzymać!; D
OdpowiedzUsuńA ten Twój wygląda pysznie: ))
Prezentuje się dostojnie i smakowicie zarazem :)
OdpowiedzUsuńWygląda na wilgotny - takie lubię zdecydowanie najbardziej :)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńod razu zapachnialo świętami :)
OdpowiedzUsuńPysznie przełożony powidłami, już skradł moje serce :)
OdpowiedzUsuńBajeczny! :)
OdpowiedzUsuńMniam, ostatnio nie mogę się oprzeć piernikom :) Pycha!
OdpowiedzUsuńKochana, jest cudowny! Te przełożenie konfiturą - piernik marzenie, mój wysiada ;)
OdpowiedzUsuń