Strony

wtorek, 9 grudnia 2014

Piernik z powidłami


Lekki, puszysty i wilgotny piernik z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową. Naprawdę pyszny i wart upieczenia nie tylko na święta. Można go jeść od razu po upieczeniu, albo upiec wcześniej i przez kilka dni przechowywać w szczelnym pojemniku. Zapraszam :)

Składniki:
keksówka o wymiarach ok. 12x25 cm
  • 125 g masła
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika, najlepiej domowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 pełne łyżki kawy zbożowej, u mnie Inka
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej

Dodatkowo:
  • kilka łyżek powideł do przełożenia
W szerokim rondelku, na małym ogniu roztopić masło z cukrem. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko i energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki. Gotową przelać do posmarowanej masłem i obsypanej mąką formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, ok. 50 minut, do suchego patyczka (piekłam kilka minut dłużej).
Po upieczeniu całkowicie ostudzić, przekroić wzdłuż i posmarować powidłami, złożyć.
Jeśli powidła są za rzadkie, można je umieścić w rondelku z łyżką wody i chwilę podgrzewać na małym ogniu, przestudzić i przełożyć piernik.

Polewa:
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% - 36%
  • 1 łyżka kawy zbożowej np. Inki
  • 100 g mlecznej czekolady, może być gorzka
Śmietankę wlać do miseczki i umieścić nad garnkiem z lekko gotującą się wodą.
Dodać kawę i drobno pokrojoną czekoladę. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Polewą oblać piernik. Można go dowolnie ozdobić.
Smacznego : )

Źródło: Kwestia Smaku



Piernik dodaję do akcji "Festiwal pierniczków" prowadzonej przez Majankę :)




18 komentarzy:

  1. Wyszedł Ci wprost idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspanialy. Uwielbiam pierniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podpisuje się pod wszystkimi ochami :D Piernik wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny piernik. Przeniósł mnie w czasy dzieciństwa. Dzięki wielkie za podróż :)

    OdpowiedzUsuń
  5. taki piernik najbardziej lubi moja mama i też często go piekę nawet w okresie pozaświątecznym:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja już się nie mogę doczekać, jak upiekę piernik staropolski, jestem tak ciekawa tego smaku, że powoli już nie umiem wytrzymać!; D
    A ten Twój wygląda pysznie: ))

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentuje się dostojnie i smakowicie zarazem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda na wilgotny - takie lubię zdecydowanie najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. od razu zapachnialo świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie przełożony powidłami, już skradł moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, ostatnio nie mogę się oprzeć piernikom :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kochana, jest cudowny! Te przełożenie konfiturą - piernik marzenie, mój wysiada ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)